Monday, October 8, 2012

THE STRANGER WITHIN

Pogledao sam THE STRANGER WITHIN televizijski film iz 1974. godine, baziran na priči i adaptaciji Richarda Mathesona. Film je vrlo solidno realizovao Lee Philips, jedan od najsolidnijih televizijskih reditelja svog vremena. Kao i inače kod Mathesona, izlaganje priče je lagano i on se perfektno snalazi u ovoj formi, uspevajući da kroz ležerne a opet zanimljive dijaloge i situacije izloži događaje i uz pomoć reditelja izgradi odličnu atmosferu.

Najznačajniji rezultat u realizaciji ove priče jeste to što su Philips i Matheson uspeli da ubedljivom učine apsurdnu medicinsku situaciju junakinje koja sve vreme ima "demon seed" trudnoću ali u tom sledu događaja nema nikakve otpore prema tome da ode kod lekara,

I što je najvažnije samo razrešenje priče, uprkos tome što nije radikalno i nije preokret, po atmosferi mnogo bolje uspeva da se uklopi u celinu nego u slučaju intenzivnijeg i uzbudljivijeg DYING ROOM ONLY. Ležernost fTHE STRANGER WITHINa čini da ovaj TV film nema bioskopsku snagu, ali ima puni integritet i efekat na televiziji.

No comments:

Post a Comment