Thursday, October 18, 2012

THE SUPER COPS

Pogledao sam THE SUPER COPS Gordona Parksa, jedan od ključnih policijskih filmova sedamdesetih. Iako već pre ovog filma iz 1974. godine imamo primere filmova koji su bili preteča talasu buddy cop filmova, ovaj je bitan po tome što je govorio o istinitim događajima i partnerstvu Dave Greenberga i Robert Hantza, dvojice njujorških policajaca koji su prozvani Batman & Robin po svom avanturističkom duhu i ogromnom broju hapšenja koja su izvršili.

Parksov film ima u sebi nešto underground vibracija tadašnjeg Njujorka i čitav hippe cops motiv u svojoj razbarušenosti. Parks dinastija je bila značajna okosnica blaxploitationa, i THE SUPER COPS ima dosta crnih likova iako su policajci / pozitivci isključivo belci, no zbog Parksa bih ga definitivno ubrojao u blaxploitation. Uostalom, ako se filmovi mogu po konceptu glumačke podele ubrojati u taj talas, onda mogu i po reditelju, kao vrlo značajnom elementu identiteta filma.

Parks nažalost ne uspeva da napravi efikasnu celiku. THE SUPER COPS je epizodičan, površan i jedva da postoji neki generalni konflikt koji ga drži kao celinu. Svojevrsni negativci Braća Hayes se javljaju kao lajtmotiv ali akcije su repetitivne i često krajnje digresivne. Parks na nivou scena ima nekih briljantnih rešenja ali i ona variraju u rasponu od dobro rešene komedije do istinski napete akcione scene tako da se na kraju ni njegova rediteljska ekspertiza ne može tačno stilski i žanrovski odrediti u ovom filmu.

THE SUPER COPS je značajan film koji nažalost za razliku od mnogih filmova iz tog vremena nije ogledalo sedamdesetih kao krunske decenije u istoriji američkog filma.

* * 1/2 / * * * *

No comments:

Post a Comment