Tuesday, October 16, 2012

SOUND OF MY VOICE

Pogledao sam SOUND OF MY VOICE žanrovski indie film koji dolazi iz slične kreativne atmosfere kao i ANOTHER EARTH. Brit Marling koja je pisala i glumila u ANOTHER EARTH ovde ponavlja te funkcije ali je reditelj drugi i Zal Batmanglij je uradio sjajan posao.

SOUND OF MY VOICE je minimalistički, kamerni, triler sa određenim elementima fantastike u kome Zal Batmanglij postiže izuzetne efekte kroz izvanrednu glumačku igru i stvaranje atmosfere u svedenim ali izuzetno sugestivnim ambijentima. SOUND OF MY VOICE spada u red onih američkih nezavisnih filmova koji potvrđuje da kinematografija koja snima najskuplje filmove istovremeno pravi i najbolje niskobudžetne filmove na svetu.

Stepen rediteljske veštine i artikulacije koju donosi Zal Batmanglij je izvanredna i postiže neverovatno mnogo sa vrlo malo sredstava. Za razliku od suštinski vrlo sličnog SAFETY NOT GUARANTEED koji je multiplex-ready komedija na temu ljudi koji tvrde da su iskusili putovanje kroz vreme, SOUND OF MY VOICE je hermetičniji i beži od zahvata koji bi ga približili masovnoj publici. Međutim, Batmanglij uprkos delikatnosti nekih poteza i rešenja pravi film koji je jasan i zapravo vrlo nepretenciozan zato što se likovi dotiču pretencioznih pitanja ali ne i sam film.

U izbegavanju jeftinih rešenja, na kraju SOUND OF MY VOICE posustane i završi se kako se i očekivalo. Ponovo, sličan problem kao i u SAFETY NOT GUARANTEED s tim što mislim da je "slab" kraj u SAFETY ipak hrabriji.

* * * 1/2 / * * * *

No comments:

Post a Comment