Saturday, October 6, 2012

TAKEN 2

Megatonov TAKEN 2 sam gledao u punoj sali Koloseja i to je stvarno optimalna situacija za gledanje crowdpleasing akcijaša. Nažalost, ovu retku priliku nije ispratio kvalitet filma i moram priznati da mi je žao što je propupštena prilika za jedno kolektivno bioskopsku iskustvo starog kova. Prvi TAKEN je kod nas imao skoro pa minornu distribuciju u odnosu na potencijal zato što se pojavio i posle pirata i posle američke premijere (koja se takođe desila posle leakovanja filma ali ga nije omela u velikom rezultatu). Nažalost, sada kada je TAKEN 2 izašao bez leakovanja, sa izgrađenom fan bazom i svim što treba, Besson je angažovao Olivera Megatona, svog trećepozivca koji je već sahranio TRANSPORTER sa trećim delom, i snimio vrlo loš Saldanin vehicle COLOMBIANA da ga snima i upropasti. Doduše, prva liga Bessonovih mezimaca koju čine Morel i Letterier je otišla u Holivud tako da je Megaton verovatno bio sledeću u naslednom redu. No, siguran sam da ima reditelja iz EuropaCorpa koji bi se bolje snašli od njega.

Najpre, TAKEN 2 jedva da traje sat i po, što bi bilo u redu da nije toliko dosadan da mi se i za tih sat i po pridremalo. Film gotovo da nema nijedan ozbiljan akcioni set-piece a količina akcije je zabrinjavajuće mala. S druge strane, u prvom TAKENu su uvodne porodične scene bile loše i kratke. Ovde su prilično loše i jako duge. TAKEN 2 pokušava da emotivno i psihološki iskomplikuje priču glavnog junaka i da nam oduzme ono što je upravo bilo najprivlačnije u prvom filmu a to je jednostavnost. Ako imamo u vidu da je svojevrsni TAKEN 2 već snimljen u formi filma UNKNOWN koji je bio vrlo solidan, onda je ovo zaista nepotrebno narušavanje kultnog statusa originala i reinvencije Liama Neesona do koje je doveo.

Naravno, Bessonu se ne može zameriti što je izgurao nastavak. Uostalom i prvi film je snimljen zbog para, a ne zbog umetničkog izražavanja, ipak plašim se da je sa ovako slabim filmom izbio sebi iz ruku svaki estetski pa čak i produkcioni argument jer TAKEN 2 ne samo da je slab film, uostalom i veliki autori snimaju slabe fimove, TAKEN 2 je prevara.

* 1/2 / * * * *

No comments:

Post a Comment