Wednesday, October 31, 2012

ESCAPE CLAUSE

Pogledao sam ESCAPE CLAUSE Brian Trenchard-Smitha, izuzetno zanimljiv TV film po scenariju Danila Bacha,i najpoznatijeg po tome što je osmislio BEVERLY HILLS COP.

Trenchard-Smith se u ovom filmu dotiče jedne u osnovi hičkokovske postavke, misterije o stručnjaku za osiguranje koji počinje da dobija indicije kako je žena naručila plaćenog ubicu da ga eliminiše i dobija prelog da otkupi svoj život plativši duplu sumu. Međutim, intriga se produbljuje kada neko ubije i ubicu i ženu...

Brian Trenchard-Smith je prošao relativno dug put od jednog od vodećih Ozploitation reditelja da priličnog produckcionog dna u kome nije skliznuo u DTV ali jeste u krute i nezanimljive televizijske projekte. To je sudbina koju on nije zaslužio jer upravo u naslovima kao što je ESCAPE CLAUSE pokazuje da može da pruži i nešto drugačije od živahnoh Ozploitationa čije je vreme prošlo. Naravno, Trenchard.-Smith nema kalibar George Millera ali nema sumnje da ima izvanrednu veštinu i u priličnom skromnim mada prihvatljivim produkcionim uslovima, uspeva da napravi vrlo dinamičan i intrigantan triler.

U ovoj vrsti misterije, razrešenje uvek ima tendenciju da bude artificijelno ali je Danilo Bach zapravo vrlo dobro motivisao zločinca, s tim što u retrospekciji ima nekih detalja u kojima se baš zločinac poneo nešto neuverljivije nego što bi trebalo.

Andrew McCarthy je solidan u glavnoj ulozi osumnjičenog tipa iz osiguranja, Paul Sorvino igra policajca koji rešava slučaj a tada još uvek mlada Connie Britton igra prijateljicu ubijene supruge sa nečasnim namerama prema udovcu. Danilo Bach je postavio nekoliko solidnih red herring rešenja i okružio je junaka sumnjivim figurama čije se varijantne sumnjivosti doduše ne poklapaju uvek po tomu ali Trenchard-Smith to dobro poravnava.

Čini se da ni dobar učinak u ovoj produkciji nije uspeo da zadrži Trenchard-Smitha u igri. No, ako imamo u vidu da je u TV uslovima uspeo da postigne skoro pa bioskopski ugođaj i da je u senama suspensea uspeo da podseti na "divlje dane" Ozploitationa, ovo se može smatrati jednim od njegovih poslednjih značajnih radova. U domenu TV trilera koje su u to vreme radili tipovi poput Geoff Murphyja za HBO i slične kuće, ESCAPE CLAUSE spada među najbolje primerke.

No comments:

Post a Comment