Tuesday, May 15, 2012

SAFE

Pogledao sam SAFE Boaza Yakina, novi vehicle Jasona Stathama i uprkos tome što nisam previše očekivao, prevashodno zato što Yakina jdino cenim što je drugar Scott Spiegela i izuzev film ROOKIE nije ostavio značajniji utisak na mene, ovaj film je ispao prilično pristojno. Statham ovde igra kombinaciju svojih dosadašnjih likova, pre svih Cheva Cheliosa i Transportera i osnovna originalnost premise je u tome što mora da zaštiti talentovanu kinsku devojčicu koju Trijade koriste kao mašinu za računanje kako ne bi ostavljali digitalne tragove svojih transakcija. Na kraju, devojčicina sposobnost ne zaigra i njena posebnost se negde i zaboravi što je šteta, jer bi dalja razrada jedinog originalnog elementa sigurno učinila stvari dinamičnijim i zanimljivijim.

Na izvesnom nivou, SAFE je imao potencijala da bude ovogodišnji RUNNING SCARED (mislim na rad Wayne Kramera) ali nažalost nije.

Stathamovog junaka i devojčicu jure Trijade, ruska mafija i korumpirana policija i on ima tu sa kim da se bori tako da se film pre svega bazira na čitavim tovarima prilično solidne akcije, koju je Yakin sporadično jako dobro koncipirao. Borbe je u svom vrlo nergičnom stilu koreografisao J.J.Perry a čini mi se da se on i bije sa Stathamom u sceni u metrou, premda nisam siguran.

Statham se jasno profilisao kao akcioni glumac i srećom kod njega nema lutanja,e nam eksperimenata sa komedijama i sličnim izletima. Pitanje je samo da li će mu uspeti sledeći korak koji će pokušati sa filmovima PARKER i HUMMINGBIRD a to je prelazak u višu ligu i saradnju sa ozbiljnijim rediteljima. Naime, koliko god on uspevao da bude konzistentno isplativ, postoji šansa da u jednom trenutku naprosto dosadi holivudskim studijima kao Steven Seagal i Wesley Snipes koji su gurnuti u DTV iako zapravo nisu zaređali nikakve krupne promašaje. U principu, akcioni starovi su kao i reditelji tih filmova potrošna roba i ne moraju da počnu da greše kako bi im prošao rok trajanja i bili lako zamenjeni.

Ne znam tačno šta je Stathamova dobitna kombinacija za opstanak izuzev rada sa "boljim" rediteljima ali zaslužio je da i dalje nastupa u bioskopima.

* * * / * * * *

No comments:

Post a Comment