Saturday, July 30, 2011

CAPTAIN AMERICA: THE FIRTS AVENGER

Pogledao sam CAPTAIN AMERICA: THE FIRTS AVENGER Joe Johnstona. To je film koji je svoju srpsku premijeru morao imati na Adi, pošto se bez ikakve sumnje može posmatrati kao metafora o slučaju Đenerala Draže, mitskog heroja Drugog svetskog rata koji je bio na strani Amerikanaca, sahranjen je na nepoznatom mestu i zajednica ne može da nastavi sa normalnim razvojem dok se on ne locira i ne otkopa.

Johnston je snimio pre tačno dvadeset godina odličan retro pustolovni akcijaš ROCKETEER i to mu je do dan danas preporuka na osnovu koje mu se praštaju razna lutanja. Taj film je sam po sebi najbolja preporuka za CAPTAINa s tim što u krajnjem skoru, CAPTAIN mnogo više liči na retro varijantu GI JOE nego na ROCKETEER. ROCKETEER je bio naime namerno arhaiziran, delom i zbog specijalnih efekata koji tada nisu mogli da isprate ideje. Sada, na CAPTAINu, Johnston ima priliku da uradi šta god hoće na nivou efekata i sve one prizore koji nisu uverljivi i realistični on pre svega realizuje kako bi asocirao na strip i neke druge retrofuturističke koncepte.

U tom smislu, kao što sam na određenom nivou voleo GI JOE imam simpatije i za CAPTAINa. Štaviše, u pojedinim aspektima ovaj film zaslužuje poštovanje jer recimo uspeva da dosta solidno objasni junakovo odevanje u ridikulozni kostim.

Ono što mu suštinski nedostaje to je dramski sukob koji bi istinski podžao Johnstonov pokušaj da koliko god zna i ume od ovoga napravi pošten akcioni film. Konflikt nedostaje na svim nivoima, ne samo između Capa i Red Skulla već i unutar tima, i eventualno nekih varnica ima između Capa i Peggy, ali to je sve na krajnje rudimentarnom nivou.

Usled suštinskog odustva dramskog sukoba, rekao bih da u svojoj samoj suštini CAPTAIN AMERICA više stoji kao spektaularna slikovnica nego kao punokrvni film. Međutim, iluzija da gledamo film je dosta solidno postignuta. U tom smislu, Johnston nije snimio film koji je u rangu X-MEN: FIRST CLASS ali spada u gornji dom Marvelove ponude.

Inače, ja nisam pratio strip, ali ono što mi nije jasno iz filma - kad je Hydra preuzela rat, šta je bilo sa običnim nacistima?

* * * / * * * *

No comments:

Post a Comment