Thursday, July 17, 2014

HONOR BOUND

Pogledao sam HONOR BOUND Jeannota Szwarca, hladnoratovski triler smešten u Istočnu Nemačku, a sniman delom u Zapadnoj Nemačkoj a delom i u SFRJ, kao usluga Jadran Filma. Jadran Film je potpisan kao koproducent ovog filma i po produkcionim kapacitetima, ovaj film iz 1988. me podseća na TV adaptaciju Fredericka Forsytha JUST ANOTHER SECRET koja se takođe dešava u Istočnoj Nemačkoj, takođe je snimano u Hrvatskoj i ima nekih vrlo sličnih aerial stuntova u izvedbi pilota RV i PVO.

Međutim, Szwarc je reditelj ozbiljne reputacije koji nije uspeo da se probije mnogo dalje od dva dostojanstvena stunta u Superman-univerzumu (u širem smislu). Snimio je nekoliko filmova, među kojima se pamte SOMEWHERE IN TIME u kome je igrao Christopher Reeve, zatim SUPERGIRL koji je bio zamišljen kao cash-in Braće Salkind i konačno brojne epizode serije SMALLVILLE.

Naravno, pored Superman univerzuma, Szwarc je radio i na mnogim drugim serijama a snimio je i pesimistični hladnoratovski triler ENIGMA.

HONOR BOUND je film od kog producenti nisu očekivali mnogo više od solidne hladnoratovske akcije ali je šteta pored harizmatičnih faca kao što su Tom Skerritt i George Dzundza u sporednim ulogama, nemaju kvalitetnog akcionog heroja u glavnoj. Međutim, ono što izostaje na nivou scenarija i glavnog glumca, Szwarc nadokanđuje stylish detaljima i car stuntovima koje je radio Remy Julienne.

Na kraju, HONOR BOUND ostaje kao relativno beznačajna celina, ekranizacija romana Stevena L. Thompsona koja nije proširila interesovanje za njen rad, ali nosi u sebi i nekoliko zanimljivih ličnih doprinosa kao što je recimo rediteljski ili kaskaderski.

Sve u svemu, HONOR BOUND je pre svega zanimljiv za ljubitelje hladnoratovskog trilera i one koje zanima šta su "stranci radili u raju".

* * 1/2 / * * * *

No comments:

Post a Comment