Sunday, July 6, 2014

HEATSTROKE

Pogledao sam HEATSTROKE Evelyn Purcel, ekranizaciju romana Hannahe Nyala West, povratničiki film za rediteljku posle tridesetak godina sporadičnih TV poslova, realizovan u vrlo neobičnom maniru DTV trilera sa snažnim melodramskim tonovima.

Evelyn Purcel je od zvezda na raspolaganju imala Stephena Dorffa ali njegov lik ispada iz igre na trećini filma i tada glavne uloge preuzimaju Ruskinja Svetlana Metkina, koja se još nije baš adaptirala za glumu na engleskom i nisam siguran šta je kvalifikovalo za galvnu ulogu u ovom filmu i Maiasie Williams, mlađa glumica sa respektabilnom karijerom.

HEATSTROKE bi sa ovim nukleusom junaka u spoju sa prilično živopisnim lokacijama i solidnom fotografijom iskusnog televizijskog DPa Bena Notta još možda i mogao imati nekog kvaliteta, da nije antagonista trgovaca oružjem i lovokardica koje predvodi Peter Stormare koji kao da su izašli iz nekog trećerazrednog backwoods exploitationa.

Ubrzo se nažalost, uprkos dobrim lokacijama, relativno pristojnom rediteljskom konceptu i svežim odnosima među likovima HEATSTROKE upravo i degeneriše u to - trećerazredni backwoods chase thriller sa tom razlikom što je na boljoj lokaciji i bolje je snimljen od svoje sabraće po generičnosti.

Za razliku od Dorffa kome nije teško da se blamira ali se uvek koliko-toliko trudi da izvuče barem elementarno glumačko dostojanstvo, Stormare ne pokušava ni to već pravi lik karikaturalnog negativca u maniru najsurovije tezge.

* 1/2 / * * * *

No comments:

Post a Comment