Wednesday, April 30, 2014

ПЛЕННЫЙ

Pogledao sam Пленный Alekseja Učicelja, zanimljiv film o ratu u Čečeniji koji me je delom podsetio na Bodrovljev film po sličnoj temi. Ipak, Učicelj je snimio ovaj film bez zvezda, sa mnjim budžetom i sa izraženijim "istern" senzibilitetom. Film govori o dvojici ruskih vojnika, jednom sposobnom borcu i jednom švejkovskom zabušantu koji treba da uz pomoć čečenskog zarobljenika obave izviđanje terena. Kreću na zadatak i usput razvijaju odnos poverenja prema mladom Čečenu, no negostoljubiv teren i surove okolnosti sve to stavljaju na probu.

Učicelj se sa ovim filmom tek zagrevao za svoje železničko remek-delo. Ovde je još uvek radio sa niskim budžetom i puno obećavao i zbilja svedeni izraz, odlično korišćenje lokacija, solidna gluma čine pokazuju da je on reditelj sa velikim potencijalom. Srećom, imao je priliku da sa filmom КРАИ razvije svoju poetiku do vrhunca i snimi jedan od najboljih ruskih filmova u poslednjih destak, pa i više godina.

Пленный nije veliki film, ali je vrlo solidna mala ratna priča koja pokazuje da Učicelj odlično vlada fundamentima. Kad je reč o prikazu rata u Čečeniji, sigurno se dosta oslanja na tradiciju filmova o Vijetnamu. Nema one naknadne pameti koja je krasila filmove o Vijetnamu, ali nema ni patriotskog nadahnuća koje je svojstveno filmovima o Drugom svetskom ratu.

* * * / * * * *

No comments:

Post a Comment