Monday, April 14, 2014

HATESHIP LOVESHIP

Pogledao sam HATESHIP LOVESHIP Lize Johnson, adaptaciju priče Alice Munro, koja je okupila zbilja All-Star glumačku ekipu. Priča Alice Munro je sjajna i nudila je dobar materijal za razne vrste filma. Liza Johnson je snimila indie film, sa klasičnim senzibilitetom svojstvenim za tu scenu. Fotografija danskog DPa Kaspera Tuxena je izuzetna i doprinosi minimalističkoj a opet vibrantnoj atmosferi koja je vrlo značajna za ovu priču pošto je osnovna vokacija junakinje briga o životnom prostoru i ljudima koji borave u njemu. Johnson i Tuxen odlično dočaravaju likove i prostore koji odumiru i vraćaju se u život, i iako film osim Čikaga, nema konkretnije reference gde se dešava, taj Anywhere USA osećaj ne hendikepira film. Uprkos odsustvu snažnije lokalizacije, HATESHIP LOVESHIP može da se tumači i kao (tipična) indie amerikana.

Glumačka podela je perfektna. Kristen Wiig je odlična u glavnoj ulozi i ovo joj je do sada verovatno najbolji showcase za mogućnosti koje ima van komedije, a Hailee Steinfeld, Nick Nolte i Huy Pearce su najbolja podela za uloge koja se mogla naći. U tom pogledu HATESHIP LOVESHIP nema slabog mesta, i magnetičnost glumaca čini da ovaj prilično sveden i spor film zapravo deluje vrlo dinamično.

Liza Johnson u svom postupku ne pravi nijednu grešku, i HATESHIP LOVESHIP je primer solidno realizovanog "malog" indie filma koji nije potonuo pod pritiskom ogromnog broja zvezda.

* * * / * * * *

No comments:

Post a Comment