Sunday, April 6, 2014

THE CHALLENGER

Pogledao sam BBCjev televizijski film THE CHALLENGER Jamesa Hawesa, istinitu priču o ulozi čuvenog superstar fizičara i nobelovca Richarda Feynmana u istraživanuju razloga spejs šatla Challenger 1986. godine. Feynman je bio koloritna ličnost koja je i ranije privlačila pažnju filmadžija a Hawes uspeva da napravi vrlo solidan i uzbudljiv film o istraživanju afere Challenger u kome je sasvim sigurno pojačao određene elemente kako bi ovi događaji dobili glazuru conspiracy trilera. Ipak, Hawesov TV film nikada ne izlazi van okvira uverljivosti, a naročito je majstorski uspeo da u formi britanske TV produkcije kanališe američku priču koja bi inače bila tema za relativno ambiciozan holivudski film. Hawes ekonomičnim sredstvima uspeva da prikaže sve ono što bi u holivudskom filmu bilo sasvim sigurno realizovano sa više spektakla, a filmu ni na kom nivou ne nedostaje čak i vizuelna eksperivnost, pa i spektakularnost.

U određenom smislu, Hawes se i oslanja na žanrovsko/gledalačko predznanje gledalaca tako da sugestivnom atmosferom stvara utisak da smo videli više nego što zapravo jesmo.

William Hurt je već standardno vešt u ulozi Feynmana. Sada se više ni ne zna da li se džangrizavi načeti intelektualci ponašaju Hurt ili on pokušava da ih dočara. Hurt je odigrao već toliko takvih uloga da je postao svojevrsni aktivni učesnik imidža blago rezigniranog intelektualca. Bruce Greenwood kanališe pouzdanu personu krotkog epizodiste starog kova, kao što je recimo bio Robert Stack.

U svakom slučaju, BBC se vrlo dobro snašao na američkom terenu, i adekvatno je preneo svoj know-how. Hawes je u nekoliko navrata bio na ivici da sklizne u senazcionalizam ali se uzdržao, a u pogledu prikazivanja Feynmanovog zdravstvenog stanja pokazao je hvale vrednu hladnokrvnost.

THE CHALLENGER nije nezaobilazno delo za ljubitelje filma i televizije ali za one koje zanimaju istraživanje svemira i biografije slavnih naučnika svakako jeste.

No comments:

Post a Comment