Friday, April 4, 2014

BAD WORDS

Pogledao sam BAD WORDS Jasona Batemana, jedan od težih indie promašaja koje sam gledao u poslednje vreme. Doduše, ovaj film je samo produkciono deo nezavisne scene, po esetetici to je vrlo mejnstrim komedija sa tom razlikom što su one koje proizvode studiji (i u kojima često uigra sam Bateman) za raliku od ove i smešne.

BAD WORDS je film čiji problemi postaju očigledni između ostalog i zato što je bolno očigledno šta je bila rediteljeva namera. Bateman je pokušao da napravi film koji će na neki način moži da se nadoveže na klasike Michael Ritchieja kao što je BAD NEWS BEARS i uopšte njegove radove na temu kompeticije u američkom društvu, odnosno na film BAD SANTA. Nažalost, kada se tako očigledno postave uzori onda su problemi još upadljiviji.

Jedan od osnovnih problema ovog filma jeste šematizovana struktura čiji su mehanizmi previše očigledni. Drugi problem je šematizovanost na mikronivou gde je potpuno jasno kako se konstruišu gegovi. Nažalost, konstrukcija gegova je vidljiva, samo nije smešno, a pošto je humor u najboljem slučaju usiljen, onda BAD WORDS deluje kao najgora zamisliva varijanta neuspele komedije.

Sve se na kraju svodi na Batemanov glumački šarm koji nije zanemarliv i na bazi koga film može da se podnese. Međutim, zar nije njegov šarm nešto što obično služi da neuspela studio-komedija bude podnošljiva? Zašto je snimao svoj rediteljski film ako se na kraju sveo na nivo neuspele studio-komedije?

To su sve pitanja koja potapaju ovaj film i čine da čak i Bateman, kao retka svetla tačka ovog filma, naprosto ne može biti prepoznat kao heroj u njegovom porazu.

* 1/2 / * * * *

No comments:

Post a Comment