Monday, February 20, 2012

THE WHISTLE BLOWER

Pogledao sam THE WHISTLE BLOWER Simona Langtona, po romanu John Halea. Ovaj film je izašao u slično vreme kao i serija EDGE OF DARKNESS i u tom smislu čak i da je mnogo bolji bio bi potpuno deplasiran. Nažalost, THE WHISTLE BLOWER nije naroočito dobar. Langton je uspeo da solidno dočara atmosferu, Michael Caine je stara kuka i tu nema greške, on zna šta radi (premda je premlad da bi bio otac Nigelu Haversu) ali na nivou vođenja priče, THE WHISTLE BLOWER ne funkcioniše kao triler ili misterija a sporadično postaje i krajnje neuverljiv.

Sama zavera koja je dovela do sinovljevog ubistva je zanimljiva i John Hale je literarno vrlo dorbo obuhvatio anksioznost britanske tajne službe posle Bluntove izdaje. U stvari, kako se u samom filmu i kaže, sve ovo jeste na neki način grč izazvan Blunotvim činom, i svakako da je iz ovog motiva morao da proistekne znatno zanimljiviji film. Uostalom, propuštena je prilika da se nešto značajnije uradi sa Blunt-olikim likom kog igra John Gielgud.

Antiamerički sentiment koji krazi britanski conspiracy film i TV u ovom periodu prisutan je i ovde, međutim dopunjen je skepsom prema ljudima iz Bluntovog miljea.

Šteta je dakle što se čini da je Hale imao šta da kaže ali očigledno da scenarista Julian Bond i Langton nisu uspeli da se snađu sa materijalom koji im je ponudio.

* * 1/2 / * * * *

No comments:

Post a Comment