Monday, February 20, 2012

BRAKE

Pogledao sam BRAKE Gabe Torresa koji se, koliko god to bizarno zvučalo, može posmatrati kao svojevrsni rip-off Cortesovog BURIEDa. Naravno, teško je olako nazivati film rip-offom kada izađe tako brzo posle "originala" jer je u teoriji mogao nastajati i simultano, ali čini mi se da ovo nije vrsta filma koji je jako dugo nastajao.

BURIED je bio zanimljiv na nivou koncepta ali Cortes nije uspeo da taj koncept u potpunosti kapitalizuje. S druge strane BRAKE je potpuno nepretenciozan i rekao bih da je scenario znatno relaksiranije prišao ovom konceptu. Stephen Dorff igra ono što je Ryan Reynolds igra u BURIED i podjednako je gledljiv kao i ovaj A-lister i umesto u grobu "sahranjen" je u staklenoj kutiji u prtljažniku nekog automobila kojim ga terorristi voze da bude detoniran kao suicide bomb.

Ono što sugeriše da je BRAKE rip-off je i to što Torres uspeva da unapredi neke od situacija koje su se javljale kao problem u BURIEDu, da stvori mnogo više situacija u kojima junak ipak može nešto da uradi umesto držanja protagoniste u potpunoj pasivnosti. BURIED je u tom smislu imao sličan problem kao i WORLD TRADE CENTER a BRAKE to definitivno uspeva da prevaziđe.

Neki od preokreta koje reditelj i scenarista Timothy Mannion vide kao veliki adut nisu potpuno neočekivani ali su potpuno OK i daju smisao nekim krupnijim neuverljivostima iz dotadašnjeg toka.

BRAKE je pravi primer B-filma kakav bi trebalo da nastaje u DTV okolnostima.

* * * / * * * *

No comments:

Post a Comment