Wednesday, February 22, 2012

DER SCHWEIGENDE STERN

Pogledao sam DER SCHWEIGENDE STERN Kurt Maetziga, istočnonemačko - poljsku koprodukciju iz 1960. godine bazoranu na romanu Stanislawa Lema ASTRONAUCI. Ovaj film iz 1960. godine deluje campy, ali nije baš naročito zabavan pre svega zato što Lemov pristup temi iako u okvirima ovog scenarija krajnje pojednostavljen uopšte nije tako jednostavan. T odovodi do osnovnog problema u recepciji ovog filma. Naime, reč je o istočnonemačko-poljskom SFu starom 52 godine što svemu daje nesumnjivu campy notu. Međutim, isto tako ni sam Maetzig nije bežao od toga da na nekom nivou snima svojevrsnu space operu i tu nema nikakve sumnje. Otud Lemova ozbiljnost opterećuje space operu a sa druge strane Maetzig samo nagoveštava Lemovu pretenziju i onda ne služi kao nadgradnja već više kao opterećenje i izvor problema u ovom filmu.

Kao i u mnogim starim SFovima a naročito onim nastalim iza Gvozdene zavese, iam specijalnih efekata koji su sporadično totalno old school a povremeno i off the wall. U svakom slučaju, Maetzig nije previše insistirao na ubedljivosti ali sam dizajn nije nezanimljiv na svoj goofy način.

Priča je smeštena u 1970. godinu, dakle deset godina posle vremena kada je film prikazan a ako imamo u vidu da je u to vreme let u svemir tek bio u povoju i da ljudi još nisu bili poslati, sam prikaz putovanja svemirskim brodom i konstrukcija broda su potpuno neubedljivi i nemaju nikakve veze sa pravim tehnologijama. Ipak, za svako poštovanje je to što u nekoliko scena Maetzig prikazuje bestežinsko stanje za razlčiku od drugih space opera tog vremena.

* * / * * * *

No comments:

Post a Comment