Sunday, October 30, 2011

IN TIME

Pogledao sam IN TIME Andrew Niccola i posle ovog filma on i dalje ostaje autor koga treba pratiti iako PONOVO potpisuje film koji nije u pravoj meri zaokružen. Ako ostavimo po strani pisanje THE TRUMAN SHOWa i izvanrednu GATTACAu, Niccol je u ostataku svog opusa stalno bio nadomak velikog rezultata ali ga nije postizao. U filmu IN TIME on je verovatno najdalje od velikog rezultata do sada, ali je to opet dovoljno da nam pruži jedan vrlo zabavan i pre svega duhovit film.

Premisa o vremenu koje ljudi moraju da kupuju kako bi preživeli i uopšte o vremenu kao moneti nije nova u SF prozi, tako da možda i nije u redu što se Niccol potpisuje kao samostalni scenarista ovog filma. Time, međutim, s druge strane i preuzima odgovornost za ono što u ovom filmu ne valja a to je činjenica da on postavi premisu i onda nema tačnu ideju šta da radi sa njom tako da priča umesto da napreduje uglavnom stagnira, počinje da se vrti u krug i na kraju se razreši. Na tom putu od početka prema kraju Niccol uspeva da bude izuzetno duhovit, sporadično intrigantan, mada ne u meri u kojoj bi trebalo, uspeva da suptilno provuče blue collar ideološku emociju, ali sve to nije dovoljno da prikrije suštinske kako strukturalne tako i supstancijalne nedostatke ovog scenarija.

Kada se tome doda konceptualno čitljiv ali dosta aljkav dizajn retro-futurističkog sveta, onda IN TIME ponajviše počinje da liči na Carpentera iz THEY LIVE i ESCAPE FROM NEW YORK faze s tim što naravno Niccol više voli da se valja po glibu jeftine cerebralnosti nego totalnog pulpa koji privlači Carpentera. Ta carpenterovska dimenzija naravno u mom pogledu na stvari nije adut, ali iz nje Niccol crpi izvesnu naivnu blue collar anarhičnost koja da je IN TIMEu određeni šarm.

Kada se tome dodaju odlične zvezde Justin Timberlake, Amanda Seyfried i Cillian Murphy u glavnim odnosno Olivia Wilde u ključnoj sporednoj ulozi, dobijamo film koji se stalno graniči sa odlilčnim a na kraju tek na mah uspeva da bude vrlo dobar. S druge strane, upravo zvezde drže film u životu čak i u svetlu iznenađujuće salbih ostvarenja nekih dokazanih članova ekipe kao što je recimo čuveni DP Roger Deakins.

IN TIME ne deluje kao film koji je mnogo koštao i mislim da će biti zapamćen kao zanimljiv eksces i kao jedan od šarmantnih SF naslova kojih je zapravo sve manje i manje.

* * 1/2 / * * * *

No comments:

Post a Comment