Sunday, October 23, 2011

THE CHAIRMAN / PROBE

rotekle sedmice pogledao sam dva bondasta naslova.

Prvi je THE CHAIRMAN J. Lee Thompsona iz 1969. godine a drugi je pilot za seriju SEARCH pod naslvom PROBE iz 1972. godine. Oba ostvarenja, jedan bioskopski i jedan TV film imaju sličan koncept - glavni junak je tajni agent kome su u glavu ugrađeni odašiljači i prijemnici na osnovu kojih štab može da sluša sve šta mu se zbiva i da mu daje savete. U PROBEu postoji još i dodatni element video nadzora.

U oba flma ova vrsta rešenja samo hendikepira pripovedanje i opterećuje film dijalozima i statičnim paralalenim radnjama tokom kojih se kontrolori iščuđavaju ili savetuju oko toga šta bi agent trebalo da radi.

U određenom smislu čak u PROBEu, kontrolori preko ovih uređaja imaju aktivniju ulogu u priči, a s druge strane na nivou postavke CHAIRMAN je ipak zreliji i zanimljiviji film.

Dok je PROBE TV film sa Hugh O'Brianom u bondastoj ulozi high tech detektiva u potrazi za ukradenim nacističkim dijamantima, CHAIRMAN je film u kome Gregory Peck igra biologa poslatog u Kinu da otkrije tajnu enzima koji omogućuje da se biljke gaje na bilo kojoj nadmorskoj visini i u bilo kojoj klimi. Na tom putu Peckov lik susreće i naslovnog junaka, i Mao kao lik ima simpatičan cameo iako zapravo nije nosilac zapleta

Thompson međutim ne uspeva da se izbori upravo sa opterećenjem koje mu donosi insistiranje na toj tehničkoj inovaciji i rezultat je jedan hendikepiran špijunski triler koji previše vremena gubi na besmislene i suvišne scene u štabu.

* 1/2 / * * * *

S druge strane, PROBE više aktivira ljude u štabu a scenarista Leslie Stevens u saradnji sa rediteljem Russ Mayberryjem donosi fascinaciju tehnikom do nivoa kempa. Oni provode značajan deo trajanja diveći se, fetišizujući tehniku, maltene na nivou artefakta i današnjem gledaocu to deluje prilično smešno ali svakako i da beleži duh vremena.

Nažalost, na fundamentalnom nivou, PROBE je ispod proseka tadašnjih detektivskih TV radova od kojih je mnoge režirao baš Russ Mayberry. Međutim, ekscentričnost projekta je učinila da Warner Archive reizda ovaj TV film u formi DVDa. Serija SEARCH je inače išla samo jednu sezonu.

No comments:

Post a Comment