Monday, October 24, 2011

RETREAT

Pogledao sam RETREAT Carla Tibbetsa, irsku mešavinu trilera, porodične drame i filma katastrofe. U osnovi ovo je home invasion film na tragu klasika žanra kakve su radili Roman Polanski i Phil Noyce. Međutim, u krajnjem skoru, između ta dva pola, između Polanskog i Noycea, Tibbets ne uspeva da se opredeli pa na kraju RETREAT više deluje kao spisak potencijalnih tema koje se mogu istaći u ovoj priči nego ostvarenje sa jasnom idejom.

RETREAT govori o bračnom paru koji posle tragedije odlazi na ostrvo da se osami i vidi šta će i kako će. Jednog dana pojavljuje se izubijani vojnik koji ih obaveštava da je svet pomorila pandemija i da moraju da se hermetički zatvore u kući. Pošto nema komunikaciju sa ostatkom sveta, par sa skepsom prihvata vojnikovu priču ali isto tako ne znaju kako da se izvuku iz te situacije bez nasilja. Ubrzo naravno kreću sukobi, nasilje i otkrivanje istine koja stoji iza vojnikove priče.

Jedan od problema filma je i to što jedina "istina" koju otkrivamo jeste vezana za vojnika kog igra Jamie Bell dočim traumatizovani par koji igraju Cillian Murphy i Thandie Newton zna sve što se među njima desilo. Otud osnovni konflikt ostaje između para i stranca i razvoj priče, ne razrešava nijedan njihov konflikt, ne produbljuje njihov odnos, ne transformiše njihove likove.

Tibbetsu ne može osporiti da je na lokaciji jedne kuće sa samo tri glumca uspeo da stvori dinamičnu radnju, da postavi relativno ubedljivo likove unutar jedne dosta nategnute premise, i da RETREAT nije dosadan. Međutim, čini mi se da je morao malo više da radi na rediteljskom opredeljenju i da od ponuđenih mogućnosti odabere jednu dimenziju priče koju će produbiti. Ovako RETREAT ostaje prijatan film lišen fokusa.

* * 1/2 / * * * *

No comments:

Post a Comment