Saturday, June 25, 2011

MURDER 101

Reprizirao sam MURDER 101 Billa Condona, TV film iz 1991. godine sa Pierce Brosnanom koji je bio dostupan kod nas svojevremeno na VHSu. Reč je i dalje o jednom jako kvalitetnom i osvežavajućem TV filmu koji u mnogim aspektima prevazilazi standarde ove produkcije. Kao i u THE MAN WHO WOULDN'T DIE i ovde se Condon poigrava detektivskom fikcijom i uvodi jednu ludističku dimenziju u odnos krimi pisca i stvarnog zločina.

Ovo nije kontemplativan film, ne ulazi u samu prirodu zločina već se od starta i u samoj strukturi, pa konačno i na nivou vlastite teme bavi pitanjima forme. Otud je odlično rešenje da okvir za dešavanje bude priča o profesoru kreativnog pisanja specijalizovanom za trilere.

Ruku na srce, od zanimljivog početka, Condon i Roy Johanesen od polovine malo počinju da gube konce i rekao bih da u završnici pomalo gube dah, ali sama postavka je dovoljno inspirativna da se MURDER 101 nametne kao redak primer TV filma koji daleko pevazilazi svoj rok trajanja.

Čak i u rediteljskom smislu, Condon ovde pronalazi materijal koji mu savršeno odgovara i rekao bih da njegova prepoznatljiva ograničenja ovde čak nalaze način da posluže priči. Stoga, MURDER 101 ostaje svež i za reprizu i za premijeru ko nije gledao...

No comments:

Post a Comment