Thursday, June 23, 2011

LITTLE DEATHS

Pogledao sam britanski horor omnibus LITTLE DEATHS koji je koliko vidim po stranim sajtovima dobio dosta veliki hype. Tom hypeu ne treba verovati pošto je reč o jednom dosta ispuštenom primeru antologije čije žanrovsko opredeljenje leži na pola puta između horora i erotskog art housea. Britanci su još od DEAD OF NIGHT poznati po svojim horor antologijama, kasnije se Amicus produkcija isticala sa takvim stvarima, ali LITTLE DEATHS je u stvari pre svega kolekcija tri kratka filma u kojima se susreću seks i užas.

Problem sa ovim pričama je mahom u tome što je užas više iz domena gadosti a seks je više iz domena predvidivog i rekao bih banalnog simuliranja perverzije.

Prva priča HOUSE AND HOME Sean Hogana počinje kao relativno klišetizarana priča o pervertima i transformiše se u nićim izazvanu i poprilično nejasnu orgiju nasilja, sa preokretom koji umesto toga da bude neočekivan i logičan pre svega bila krajnje očekivan i apsolutno besmislen. U ovoj priči su tobožnja perverzija i pokušaj horora na najnižem nivou. Hogan nije nepismen un filmskom smislu i ovaj kratki film odaje okej utisak na nivou pitkosti i tempa ali u principu nijedan od ključnih suštinskih aduta nije uspeo da plasira.

Druga priča MUTANT TOOL Andrew Parkinsona, donosi jednu zanimljivu i životno ubedljivu žensku ulogu, ubedljiv prikaz prostitucije i priču koja je u toj meri besmislena i iskonstruisana da joj se čak ne može dati ni formalna primedba kao u slučaju HOUSE AND HOME. MUTANT TOOL je na pripovedačkom nivou neuverljiv od početka, i u njemu se tako izdvajaju samo poneki glumački detalji.

Treća priča, BITCH Simona Lumleya, uspeva da malo popravi utisak. I u njoj je je perverzija dosta prenaglašena i ne naročito intimna, ali je gluma vrlo solidna i likovi su dovoljno razrađeni da ovaj film uspeva da funkcioniše kao jedna pristojna početnička drama. Kad se na kraju, silom, dođe do horora, on ima neku labavu logiku i urađen je efektno, proističe iz odnosa a ne iz rediteljeve potrage za gadošću.

Ono po čemu se LITTLE DEATHS izdvaja svakako jeste to što je dosta solidno realizovan na malom budžetu i deluje kao vrlo solidna kamerna priča u kontekstu britanskog horora koji je istovremeno i u usponu na globalnom nivou i u stagnaciji što se tiče održavanja estetskog nivoa. LITTLE DEATHS odaje utisak globalno visokog nivoa britanskog filma, iako u svojoj oblasti zapravo nema puno novog da kaže.

Međutim, egzekucija je mahom precizna, gluma je sporadično iznenađujuće dobra i to čini film zanimljivim i prikriva sve ono slabo čime je zapravo trebalo da privuče gledaoce.

* * / * * * *

No comments:

Post a Comment