Saturday, December 11, 2010

GAME OF DEATH

Pogledao sam GAME OF DEATH Giorgio Serafinija, verovatno poslednji DTV film koji će izaći pre Wesleyevog odlaska na robiju, mada koliko shvatam, ima on nekoliko komada još na lageru.

U svakom slučaju, lepo je što Snipesa možemo poslati na odsluženje kazne sa jednim odličnim DTV filmom. Snipes je oduvek, radeći mahom u "rumunskom" segmentu DTVa uspevao da drži solidan nivo. GAME OF DEATH je čak i sniman u Americi, što ga čini dosta retkim u DTV okolnostima, naročito ako imamo u vidu da se ni u major filmovima Amerika više ne snima u SAD.

Otud je zanimljivo da je produkciono ova konstrukcija zapravo evropska, da je producent ozloglašeni Hrvat Rafael Primorac koji je pominjan nedavno u tužbama oko filma GIALLO a iz tog projekta doveo je i scenaristu Jim Agnewa dok je reditelj Italijan.

GAME OF DEATH je prvobitno trebalo da režira Abel Ferrara ali je otpušten sa snimanja no u amanet je ostavio jaku DTV podelu koju čine pored Wesleya i Zoe Bell i Robert Davi.

Prisustvo Zoe Bell podseća da se GAME OF DEATH po svom vrlo svedenom, čistom nepretencioznom izrazu najpre može porediti sa ANGEL OF DEATH. I zaista, po ubijtosti su dosta slični s tim što ANGEL ima nešto izraženiji indie duh zahvaljujući Brubakeru i tome što je proistekao iz webizoda.

Uprkos tome što Serafini nije osvedočeni akcioni velemajstor, u ovom filmu on nudi vrlo efektne akcione situacije naročito brutalne u kojima je Wesleyev glavni cilj da polomi protivniku vrat a to postiže mahom izazivajući razne frakture i iščašenja ostalih kostiju i zglobova. Dakle, Serafini stavlja akcenat na close-quarters battle i tu izvlači maksimum iz Wesleya koji je inače u totalnom underplayu.

Muški realizovana akcija sa američkim lokacijama i Snipes koji sparinguje sa Gary danielsom i Zoe Bell dok Robert Davi proža old school flavor, daje GAME OF DEATHu jednu prijatnu retro auru.

Iako je ovakva estetika DTV filma eksces čak i u Snipesovom opusu, čini se da novi DTV filmovi sve manje imitiraju nedostupno skupi glavni tok i to ohrabruje.

* * * / * * * *

No comments:

Post a Comment