Tuesday, December 7, 2010

DUE DATE

Još u petak pogledao sam DUE DATE Todd Phillipsa ali ako imamo u vidu burne događaje vezane za zacha i HANGOVER 2, smatrao sam da treba malo vremena da se utisci slegnu. Naime, DUE DATE je film u kome Phillips pokušava da se nadoveže na John Hughesa i njegov PLANES, TRAINS & AUTOMOBILES, i zapravo da iskorači iz svoje aykroydovsko-belushijevske nestašne faze u nešto drugačije. I u tome, u principu, on uspeva. DUE DATE je film u kome su njegove namere čitljive, ono što je želeo, uspeva da postigne, stvari koje treba da budu smešne, jesu smešne, one koje treba da budu dirljive su dirljive, i svakako da je sa ovim filmom napravio iskorak u nešto drugačije.

Problem DUE DATEa je u tom što je ovaj film u određenim fazama preopušten a u nekim drugim prenategnut, što u mogim fazama zapravo pokazuje nesigurnost reditelja u materijal što se ogleda u humoru na nekim mestima gde mu nije mesto ili izletima u fizičku komediju koja potpuno degradira sasvim funkcionalan "humani" aspekt priče.

Dakle, DUE DATE bi bio skladnija celina da je mirniji, tiši i manje uporan u pokušajima da bude smešan, ako je cilj već bio da se snimi komedija o dva suprotstavljena karaktera. Ovako mnogi gegovi potpkopavaju uverljivost samih likova i onemogućuju filmu da ispuni svoj potencijal.

Ipak, kao zabava, DUE DATE je sasvim na mestu. Jedini problem je u tome što je Todd Phillips do sada uvek pravio i dobar film. Ovog puta mu je taj estetski adut izmakao.

* * 1/2 / * * * *

No comments:

Post a Comment