Thursday, December 9, 2010

13

Pogledao sam rimejk 13 TZAMETI koji se jednostavno zove 13 i uprkos tome što ga je režirao isti čovek Gela Babluani istočnoevropsku teskobu u kojoj jedna tako rudimentarna postavka može da funkcioniše, zamenjuje američkim ambijentom u kom ta cela HOSTEL-na-metafizički način ne pije vodu, između ostalog i zato što glumačka podela koju čine Jason Statham, Mickey Rourke, 50 Cent i njima slični naprosto ne nosi tu tajnu, bolnu i neizrecivu, koju inače imaju (istočno)evropski glumci, a u slučaju 50 Centa, njegova igra je toliko slaba da on ne pije vodu čak ni kao najrudimentarniji američki glumac sav u spoljašnjim efektima.

Dok je francuski stting uspevao da ovu priču učini elementarno uverljivom, i uprkos tome što je sam original nudio dosta prostora za unapređenje, Babluani ga isključivo unazađuje u ovom rimejku čineći da samo naizgled ozbiljna produkcija vrlo lako zaliči na quickie projekat o čemu najbolje svedoči neiskorišćenost malog EXPENDABLES reuniona sa Stathamom, Rourkeom i David Zayasom, kao i prilično slaba podela za glavnog everyman junaka u kojoj Sam Riley ne uspeva da se snađe kao američki blue collar dečko. Činjenica da sve značajnije uloge igraju kakva-takva imena samo podvlači koliko je svaki lik ne samo nerazvijen, već i prilično neaktivan na nivou celine.

Nesposobnost da se uspostave bilo kakvi odnosi među likovima, pa čak i najrudimentarnija motivacija čine da sam rasplet filma, posle takmičenja postane više plod Gelinog džeziranja nego na bilo koji način konsekventnog ishoda dotadašnjih događaja.

U rediteljskom smislu, film je ispušten, tehnički podnošljiv, ali suštinski slabo režiran, bez pravog fokusa ili akcenta na bilo koji deo priče. 13 je ispušrtena prilika da se snimi rimejk koji ima smisla, da se popravi film koji nije bio savršen iz prve. U produkcionom smislu, cilj ovog rimejka je nejasan jer se na nivou priče i egzekucije prepliću DTV rešenja sa art pretenzijama a ne dobija se ni jedno ni drugo.

* 1/2 / * * * *

No comments:

Post a Comment