Tuesday, December 14, 2010

FLASHPOINT

Reprizirao sam FLASHPOINT Williama Tannena, film koji sam davnih dana gledao na Vansovom VHS originalu. Reč je o prilično pristojniom ali danas potpuno zaboravljenom filmu kog sam se naročito setio dok sam gledao NO COUTRY FOR OLD MEN Brać(al)e Coen. Tannen je danas potpuno zaboravljen reditelj, eventualno ga se možda sećaju fanovi Chuck Norrisa ali on je u vreme FLASHPOINTa bio big deal reditelj iz sveta reklama.

FLASHPOINT je u suštini buddy cop film o dvojici pripadnika Border Patrola, igraju ih Kris Kristofferson i Treat Williams, koji tokom jednog rutinskog zadatka pronalaze džip zakopan u pesak posle nesreće koja se desila negde 1963. godine i u njemu 800 000 dolara i pušku.

Film se iz blue collar buddy cop filma ubrzo transformiše u conspiracy triler a činjenica da se nesreća desila 1963. u Teksasu sugeriše čega se dotiče zavera.

FLASHPOINT je baziran na romanu George La Fountaina ali mu u ovoj adaptaciji konspirološka završnica nije jača strana i uprkos uvođenju nekoliko odličnih set-pieceova u formi potzera i pucnjava, filmu nedostaje moćnije razrešenje.

FLASHPOINT nije imao uslove da bude A-film ali se mogao nametnuti kao solidno B-iznenađenje, naročito ako imamo u vidu da se pored Krisa i Treata tu pojavljuje i Rip Torn, a podržavaju ih Miguel Ferrer, Kurtwood Smith i specijalno zbog Meha tada još mlađa Jean Smart. Ipak, i ovaklav kakav je, FLASHPOINT ima svoje mesto i u istoriji policijskog i u skupu filmova o zaverama i atentatu na JFKa.

* * 1/2 / * * * *

No comments:

Post a Comment