Tuesday, June 29, 2010

CHICKEN RUN

Pogledao sam CHICKEN RUN Peter Lorda i Nick Parka, prvu saradnju Aardmana i Dream Worksa koju sam sticajem okolnosti propustio u vrme inicijalnog prikazivanja. Kao i u slučaju svih ostalih Aardman produkcija reč je o vrlo inventivnom animiranom filmu. Ono po čemu se CHICKEN RUN razlikuje, nije samo to što je ovo bio prvi pokušaj njihove afirmacije na holivudskoj sceni već i po tome što je reč o filmu koji u prva dva čina nije onoliko duhovit koliko smo navikli od Aardmana i tek u trećem činu nailazimo na njihov prepoznatljivi humor.

Međutim, ono što impresionira u prva dva čina jeste rad na animiranim karakterima koji su izuzetno ekspresivni, a posebnu draž filmu daje direktna polemika sa naslovima POW-camp podžanra WW2 filmova na koje se CHICKEN RUN direktno nadovezuje. Usled ove opsežne filmofilske refrenece sa sve citiranjem kadrova iz filmova kao što je GREAT ESCAPE i sl.

Film se dešava u Britaniji a jedan od glavnih likova je Amerikanac što spontano dovodi i do sukoba kultura koji je vrlo interesantan i prikazuje snažan otpor Britanaca američkoj dominaciji, potpuno atipično za film koji pretenduje da se dopadne američkoj publici i tamo ostvari nekakav rezultat.

Ipak, čini se da te reference neće biti baš najjasnije deci kao primarnoj ciljnoj grupi ovog filma. Otud ne čudi da su se Aardmanovci ubrzo vratili sveprisunostti humora u svojim filmovima.

CHICKEN RUN je redak primer filma prevashodno namenjenog deci u kome detalji namenjeni njihovim roditeljima počinju da dominiraju.

* * * / * * * *

No comments:

Post a Comment