Monday, June 21, 2010

SKATE OR DIE

Pogledao sam SKATE OR DIE, francuski akcioni film čji su claim to fame dva imena na špici. Kao scenrista potpisao se Chris Nahon, jedan od najubedljivijih reditelja koji je izašao iz Bessonovog EuropaCorpa i prilično rano se otisnuo u vode samostalne borbe na tržištu. Drugo ime je Miguel Courtois koji je režirao vrlo zanimljiv film o borbio španske policije protiv ETA, EL LOBO sa Eduardom Noriegom.

SKATE OR DIE je film koji donosi dosta vrlo fino realizovanih potera, i moglo bi se reći da je na tragu YAMAKASIja, s tim što nema situacija sa parkourom ili nekom novom veštinom već su potere bazirane oko veštine glavnih junaka na skejtu i inače u urbanom snalaženju.

Osnovni problem filma je vezan za likove koji su nedovoljno atraktivni kako u psihološkom tako i u akrobatskom smislu da bi učinili da ovaj film bude išta više nego showcase stvari koje smo manje više znali, poput toga da je Courtois kompetentan reditelj koji može da u evropskim uslovima sasvim dobro simulira američki akcioni film.

U tom smislu, SKATE OF DIE je pre svega film za die hard akcione fanove i ljubitelje francuskog repertoarskog filma koji su kompletisti, ali izuzev zanatske kompetentnsti ne nudi ništa više od toga.

* * / * * * *

No comments:

Post a Comment