Saturday, June 5, 2010

I LOVE YOU PHILLIP MORRIS

onačno se pojavila kopija filma I LOVE YOU PHILLIP MORRIS Johna Reque i Glenna Ficarre, jedan od najočekivanijih filmova godine. Očekivanim ga pre svega čini činjenica da je reč o rediteljskom debiju scenarističkog para koji stoji iza klasika BAD SANTA ali i sama glumačka podela koju predvodi Jim Carrey sa Ewan McGregorom. Carrey kao što smo već konstatovali u ovom filmu nastavlja liniju svojih uloga koje ispod komedije nudi ozbiljnu psihološku dimenziju i jedan prepoznatljivi idejni sloj, i u tom smislu ovaj film iako je indie i teško da će imati premijeru u Americi zapravo predstavlja pervertiranu Carreyevu komičarsku personu i upravo zbog toga nailazi na teškoće.

I LOVE YOU PHILLIP MORRIS je indie film koji se služi stilemama major filma. Ovaj film je snimljen po istinitoj priči koju tretira kao Jim Carreyevu edgy komediju (najpre na um pada ME MYSELF AND IRENE) i uprkos tome što se dotiče provokativnih tačaka kao što su homoseksualnost, korporativna pohlepa, teksaška konzervativnost, AIDS i sl. uopšte ne posustaje u svom swaggeru i ni u jednom momentu ne tone u sentimentalnost osim u fazama kada se sa istim grubo šali.

Dakle, nije problem u tome što Jim Carrey igra gej junaka pa distributeri neće da mu naruše imidž. Problem je pre svega u tome što je ovaj film po svom stilu daleko od indie pijeteta koji bi podrazumevao tu temu i zvezdu u njoj. Ovo nije uloga koja će Carreyu doneti oskara. Ovo je pre tipična Jim Carrey uloga u filmu koji je natprosečno zanimljiv i provokativan.

U tom smislu, film koji je najsličniji I LOVE PHILLIP MORRISu je FUN WITH DICK AND JANE s tim što je ovo obogaćeno dopdatnim gross elementom homoseksualnih snošaja.

Sam svet homoseksualaca je prikazan bez naročitog ideološkog opterećenja, i dosta su podvučeni karikaturalni elementi flamboyant gayeva. U izvesnom smislu, ovaj film je apsolutno primer post-PHILADELPHIA Holivuda u kome je činjenica da je neko gej na tematskom nivou sporedna stvar, odnosno bitna je onoliko koliko je seksualno opredeljenje bitno samom junaku. U konkretnom slučaju, homoeksualnost znatno određuje Carreyevog junaka ali ne određuje sam film. Referenca u tom smislu može biti KISS KISS BANG BANG.

Ewan McGregor je u ovom filmu dosta sličan svojoj ulozi iz filma MEN WHO STARE AT GOATS. Štaviše oba filma počinju disclaimerom da je ovo STVARNO istinita priča. Ipak I LOVE YOU je mnogo dinamičniji i složeniji film od GOATSa. I u tom smislu, GOATS koji je bio ibndie polu-hit formalnu nudi manju subverzivnost čim je stigao u bioskope.

Requa i Ficara su se pokazali kao vrlo kompetentni reditelji i ovaj film je u stilskom smislu ne samo vrlo artikulisan nego upravo na nivou postupka nudi najviše prostora za diskusiju. Niko ne bi očekivao da će debitanti ponuditi ovako formalno provokativan film. Vrlo živopisnu fotografiju pružio je izvrsni meksički DP Xavier Perez Grobet kog sam zapazio još u vreme kad je sarađivao sa Gil Kenanom.

I LOVE YOU PHILLIP MORRIS je formalno subverzivan, duhovit i dinamičan film koji se izvanredno uklapa u kanon Carreyevih filmova koji kroz fizičku i gross komediju zapravo dotiču ozbiljne psihološke dimenzije egzistencije savremenog čoveka. Pošto ne spada ni u tipične Carreyeve komedije ni u indie film, ova nezavisna produkcija imala je problem da nađe distributera za Ameriku.

* * * / * * * *

No comments:

Post a Comment