Wednesday, June 30, 2010

MY ENEMY'S ENEMY

Pogledao sam MY ENEMY'S ENEMY Kevina Macdonalda, dokumentarac koji se nameće kao dodatak Schroederovom filmu o Jacques Vergesu. macdonald je snimio vrlo efektan i ozbiljan dokumentarac o Klausu Barbieju, ratnom zločincu koji je jako dugo živeo na slobodi i maltene bio prisutan u javnosti zato što je pomagao američkim tajnim službama u borbi protiv komunizma. Koliko god njegov period proveden u Boliviji delovao egzotično, najzanimljivije je to što je on par godina posle Drugog svetskog rata praktično živo u Nemačkoj iako su zločini u Francuskoj bili poznati a nije gonjen jer je sarađivao sa Amerikancima i imao je inkriminišuće informacije i o pojedinim francuskim političarima.

Film je vrlo dinamičan i pored intervjua vrlo bogato je ilustrovan i arhivskim materijalom koji je u priličnoj meri vezan i za samog Barbiea koji je očigledno voleo da se slika. Iako cela postavka prosto vuče autora ka zauzimanju stava, Macdonald ostaje dosta uzdržan koliko je to moguće u odnosu na svinjarije koje opisuje.

MY ENEMY'S ENEMY je odličan mejnstrim dokumentarac koji zapravo pokazuje koliko je stvarnost bila ambivalentnija od slike striktnog antinacizma koju mi danas imamo.

* * * 1/2 / * * * *

No comments:

Post a Comment