Friday, June 11, 2010

THE MISSIONARY

Pogledao sam THE MISSIONARY Richarda Loncrainea, projekat Michaela Palina u kome je on imao ulogu glavnog glumca, scenariste i producenta. THE MISSIONARY je throwback starih Ealing komedija u kojima se jednostavne priče prožimaju suptilnim apsurdom i lascivnošću, i Palinovo pajtonovsko preterivanje tek povremeno izbija na videlo, između ostalog zahvaljujući Loncraineovoj naizgled svedenoj a zapravo vrlo promišljenoj režiji koja simulira jednostavnost Ealing filmova a u stvari je vrlo sofisticirana.

Oni koji očekuju valjanje od smeha, neće ga naći u ovom filmu, međutim film je konstatno smešan u jednoj manjoj, blažoj meri. U tom smislu sasvim je legitimno prebaciti ovom filmu što nema velikog smeha u sebi barem kao payoff ali je ovaj Loncraineov postupak vrlo konzistentan i ja nisam imao taj problem.

Ono što sam ja imao kao problem jeste Palinovo nesnalažanje na nivou celine. Iako je čest slučaj u komedijama da karakteri ostaje nepromenjeni, njegov karakter se u toku priče menja ali publika ni u jednom trenutku nije do kraja uopućena u njegovu transformaciju. Isto tako, ovo je film koji ima problem na nivou celovitosti priče iako se, ruku na srce, ne može optužiti da je samo zbirka skečeva. Uprkos zato što u priličnoj meri funkcioniše kao priča, šteta je što ta priča nije zaokruženija.

* * 1/2 / * * * *

No comments:

Post a Comment