Tuesday, May 11, 2010

DARK ECHOES

Kunac i ja smo komisijski pogledali film DARK ECHOES George Robothama, poznatog kaskadera, koji je sniman na Bledu u Sloveniji i govori o undead starom kapetanu koji izlazi na obalu i ubija naslednike porodica koje su krive za njegovu smrt. Ukratko, DARK ECHOES se može definisati kao rip-off Carpenterovog FOGa snimljen za jako malo novca od strane ne preterano talentovaih filmmakera.

Ovaj film je danas sa pravom zaboravljen, ali nama je naravno zanimljiv pošto u njemu možemo da vidimo neka nama dobro poznata lica poput Tanje Bošković, Duška Tadića, Janeza Vrhoveca, Mirjane "Leptirice" Nikolić, Dragana Bjelogrlića i Gorana Sultanovića. Vrhovec čak pada i kao prva žrtva u filmu a najerazrađeniji victim set-piece u filmu ima Neda Arnerić koja igra naivnu čobanicu koju undead satera u ambis. Nažalost, u filmu nema skidanja tako da je Neda ostvarila jednu atipičnu rolu u svojoj karijeri.

O reputaciji stranih glumaca, Kunac zna mogo više ali koliko sam ga shvatio glavnu ulogu igra zvezda iz nemačkih krimića koja je bila aktuelna koju deceniju ranije. U tom smislu malo je apsurdno što je u filmu tretirana kao neka vrsta polu-mlade romantične figure i ima karakter koji baš ne odgovara glumičinim godinama.

Efekata maske i gorea ima u određenoj meri i uglavnom su jako slabi, osim jednog inventivnog i prilično bukvalnog "ispadanja" mozga. Tehnička ekipa je uglavnom naša. Muziku koja je bazirana na synthovima radili su Sanja Ilić i Sloba Marković, pioniri naše elektronike i skor je u principu rip-off tada aktuielnih synth skorova. Scenografija Vladislava Lašića je generic ali uglavnom ispunjava funkciju da se u Sloveniji lažu austriojski ambijenti, iako u nekoliko navrata probijaju neki jugoslovenski dizajnirani ambijenti naročito u nekim eksterijernim ugostiteljskim objektima.

Film ima nekoliko guilty pleasure scena, pored ubistva Nede Arnerić, mahom vezanih za lik vračare/veštice/vođe kulta Frau Ziemler koja organizuje ritualne skupove u jednoj pećini.

U svakom slučaju, ovo jematerijal samo za fanatične filmske arheologe koje zanimaju stvari snimljene na prostoru ex-YU.

Inače, film je izašao 1986. godine a sniman je 1982. ili 1983. po nekim informacijama što podatak sa IMDBa o 1977. kao godini izlaska čini potpuno promašenim.

No comments:

Post a Comment