Monday, May 3, 2010

BRAIN SMASHER... A LOVE STORY

Reprizirao sam BRAIN SMASHER... A LOVE STORY Alberta Pyuna, To je jedan od filmova u kojima je Andrew Dice Clay pokušao da postane akciona zvezda sa smislom za humor. Posle odličnog FORD FAIRLANEa koji ipak nije bio hit, Clay je prešao u B-produkciju i pokušao da ponovi formulu. BRAIN SMASHER je u tom smislu nadovezivanje u najbukvalnijem smislu - ponovo je reč o stripovskoj stilizaciji, pokušaju da se Clay profiliše kao nešto što će kasnije recimo biti Rock, a u tom trenutku mogao bi biti opisan kao samoironični Stallone.

Rock je međutim, pre svega počeo kao glumac sa ogromnim potencijalom u fizičkom smislu i smislom za humor koji se nametnuo iz drugog plana, dočim Clay je komičar i njegova fizičke predispozicije se svode na to što je krupan dok u samoj akciji nije baš ubedljiv. Harlin je to umeo da savlada u FORD FAIRLANEu ai Pyun nije taj kalibar.

Ipak, ono što je adut BRAIN SMASHERa jeste da se Pyun ovde rip-offovanjem filma koji nije preskup, kao inače, i produkciono BRAIN SMASHER ne szaotaje previše za vrstom studio B-filma koju imitira, plus Clay i Teri Hatcher su dosta atipičan zanimljiv kast koji uspeva da prevaziđe ozbiljna ograničenja scenarija i Pyuna.

U tom smislu, BRAIN SMASHER je nevažan i tanak, ali prijatan film koji je već 1993. završio direktno na VHSu iako je prethodni Pyunov film NEMESIS bio theatrical. Posle ovoga, Clay je snimio još jedan akcijaš NO CONTEST, rip-off DIE HARDa u kome je igrao negativca i posle toga se nije vraćao akcionom filmu. Šteta.

* * / * * * *

No comments:

Post a Comment