Sunday, May 16, 2010

AFTER DARKNESS

Pogledao sam AFTER DARKNESS Sergio Guerraza i Dominique Othenin-Gerarda. Reč je o jednom od retkih filmova Johna Hurta i Juliana Sandsa o kojima praktično nema kritika. Po IMDB profilu naslutilo bi se da je reč o nekom exploitation hororu snimljenom u Španiji, međutim reč je o filmu koji je u suštini psihološka drama u kojoj se elementi horora javljaju isključivo na planu vizuelnih rešenja i kadriranja. Film je vrlo atmosferičan sa dosta subjektivnih planova i pokreta kamere svojstvenim za argentovski i depalmijanski horor.

Sama priča je posvećena dvojici braće Britanaca u Španiji od kojih je jedan hospitalizovan u ludnici a drugi pokušava da mu pomogne tako što će ga sam lečiti. Kako film odmiče tako ludilo počinje da se širi, ne samo među junacima već i u strukturi filma, ali, na sreću ili ne sreću, ne zahvata gledaoca tako da film postaje prično nerazumljiv.

Hurt i Sands su očekivano odlični. Sandsu prirodno sjajno leži uloga ludaka. Victoria Abril glumi ali se ne ističe i deluje kao silom dodati španski element.

* * / * * * *

No comments:

Post a Comment