Sunday, May 16, 2010

BLACK GUNN

Pogledao sam BLACK GUNN Robert Hartford-Davisa, blaxploitation film koji je režirao Britanac, belac, do tada dokazan pre svega u žanru horora. Kao što sam već ranije naglasio, Jim Brown je meni najdraži blaxploitation glumac i u ovom filmu on ima priliku da u svoju filmografiju ubroji još jedan stylish naslov sa britanskim pečatom.

1968. godine, Brown je igrao u krimiću THE SPLIT Gordona Flemynga, takođe Britanca, po romanu Donalda Westlakea odnosno Richarda Starka. BLACK GUNN je drugačiji film utoliko što THE SPLIT nije bio blaxpoitation a GUNN jeste,

Sva Blaxploitation obeležja su tu. Jim Brown je potpuni uber-mensch, superioran u svakom smislu, od virilnosti do tanatosa. Zatim, sukob je sa the Manom, belcem zlih namera koji radi za Organization - belo kriminalno udruženje izrazito rasističkog stava. Konačno, leža glavnom junako čuvaju crni militanti. Black Action Group je jasna parafraza Black Panthersa. Iako se glavni junak sa njima u načelu slaže ideološki, ne opravdava njihov način borbe sve dok ne dođe u fazu totalne osvete.

Hartford-Davis kao belac ima dovoljnoi mere u dopuštanju crnim likovima da džajvuju u čemu crni velikani blaxploitationa poput Gordan Parks Jra. nisu imali mere. Glumačka podela je izvanredna, pošto The Mana igra Martin Landau a vođu B.A.G. Bernie Casey.

Hartford-Davis donosi dosta sjajnih rediteljskih rešenja iz svog evropskog i horor backgrounda tako da BLACK GUNN ima vrlo lepo realizovano akcione set-pieceove sa dosta upotrebe subjektivnih planova, širokougaonih objektiva i karakteristično svetle boje krvi svojestvene 70s exploitationu.

Paradoksalno, literatura ne prepoznaje BLACK GUNN kao bitan blaxploitation naslov a smatra ga prosečnim ostvarenjem, ali ja ne bih pre rekao da je reč o potcenjenom filmu koji ne odstupa od formule ali je zato sprovodi izuzetno dobro.

* * * / * * * *

No comments:

Post a Comment