Saturday, May 8, 2010

THE LOSERS

Pogledao sam THE LOSERS Sylvain Whitea. Reč je o ekranizaciciji DC stripa koja paradoksalno iako je upadljivo nepretencioznija od WATCHMENa deli neke od istih problema sa tim filmom. Pre svega na nivou scenarija, Peter Berg (koji je bio razmatran i za reditelja ovog filma) i James Vanderbilt (koji je na kraju radio shooting draft) praktično baziraju film na prvom od story arcu stripa i to bezmalo doslovno. U tom smislu, ko god je čitao strip praktično već zna većinu situacija a neke su izmenjene tek na nivou detalja.

Zatim, u vizuelnom smislu, ovo je ekranizacija u kojoj su uzeti u obzir i Andy Diggle i Jock tretirani kao autori jer je film u vizuelnom smislu jako vezan za strip, od scenografije preko kostima do celokupnog dizajna karaktera. U tom smislu THE LOSERS u bukvalnom smislu tretira termin "stripovske stilizacije".

Scott Kevan je kao DP to relativno konsekventno uspeo da realizuje, međutim reditelj Sylvain White se poprilično izgubio u toj estetizaciji LOSERSa i na kraju smo završili sa filmom koji je na planu filmske akcije dosta tanak, previše oslonjen na CGI, i dosta opterećen odnosom prema grafičkom rešenju stripa a suviše negližozan prema pokretu unutar kadra, pozicijama kamere (izvan estetizacije) i upotrebi slow motiona koji se mahom koristi da bi fetišizovao određene prizore i nema funkciju na nivou ritma koju je imao svojevremeno od Peckinpaha do Wooa i Braće Wachowski koji su ga svaki na svoj način reinventovali.

U tom smislu LOSERS je sličan WATCHMENu jer je dosledna rekonstrukcija stripa ali ne funkcioniše sasvim u skladu sa svojim filmskim pretenzijama. Ipak, pošto je sam strip izuzetno jednostavan, rudimentaran po svojoj priči i bliži formi filma još u startu, te je onda i konkretan film kudikamo efektniji od Snyderovog WATCHMENa.

Naime, Digglove situacije su u osnovi dobre, i to što ih White nije izgradio do kraja ne znači da one ne stoje u filmu. Isto važi i za pojedine Digglove dijaloge koji su često lobovanje, kao i inače u savremenom stripu ali nekada i imaju smisla. NAjstripovskiji lik svakako je negativac koga igra Jason Patric. Iako je verovatno on doveden da filmu da klasu, na kraju je on pre svega tu da bi uvećao pulp efekat.

Što se samog tima koji čine Jeffrey Dean Morgan, Chris Evans, Zoe saldana, Columbus Short, Idris Elba i Oscar Jaenada, oni su prilično solidni s tim što u suštini ima likova koji se po svojim osobinama dupliraju tako da je tu Columbus Short odnosno Cougar ispao svojevrsni višak. Pošto film nije prošao naročito dobro, neće biti nastavka pa nećemo ni imati priliku da vidimo da li bi se "okrnjen" tim bolje snašao u nastavcima.

U svakom slučaju THE LOSERS je simpatičan film, za koji je šteta što nije ubedljiviji u akcionom domenu. Isto tako, šteta je što tri naslova studija Warner koja su ovog proleća ciljala mušku publiku akcionog filma nisu prošli bolje, iako na kraju dana ni COP OUT ni THE LOSERS neće biti komericjalni promašaji, ali neće biti ni hitovi koji će podstaći nastanak novih filmova sličnog tipa.

* * 1/2 / * * * *

No comments:

Post a Comment