Tuesday, May 18, 2010

BEAR ISLAND

Pogledao sam BEAR ISLAND Dona Sharpa, film po romanu Alistaira MacLeana. Ovaj naslov je neopravdano oklevetan. To ne znači da je naročito dobar, ali isto tako nije trebalo ni da bude ubrojan među mnogobrojne All-Star promašaje iz sedamdesetih jer to zaista nije.

MacLeanov roman je smešten na zanimljivu lokaciju, u polarne predele ostrva u Barencovom moru, među internacionalnu naučničku ekipu koja je to došla da bi proučavala klimatske promene da bi se ubrzo uspostavilo da sve nije onako kao što smo mislili odnosno da nije protivnik naučnik iz Varšavskog pakta koji želi da manipuliše rezultatima promena klime u korist SSSRa već da se sve vrti oko nekadašnje nemačke podmorničke baze iz doba Drugog svetskog rata.

Priča i dramske scene nisu jača strana ovog filma, iako su manje više korektne. Međutim, zato su scene akcije na snegu koje su brojne, zaista izvanredno zanimljive. Isto važi i za set-pieceove na vodi.

Glumačka ekipa deluje ne naročito inspirisano. Očigledno je da je Donald Sutherland lead koga u tom periodu zanima druga vrsta filma, a slično je i sa Vanessom Redgrave, međutim, svi oni su manje-više na nivou.

Zahvaljujući lokacijama i akciji, BEAR ISLAND ima smisla ali teško da ima razloga da ga gledaju oni koji nisu ljubitelji i kompletisti.

* * 1/2 / * * * *

No comments:

Post a Comment