Friday, December 25, 2009

GIVE 'EM HELL MALONE

Pogledao sam GIVE 'EM HELL MALONE Russella Mulcahyja. Šta reći sem da je DTV prostor postao ekstremno uzbudljiv. Mulcahy je u DTV uslovima snimio svoju varijaciju na SIN CITY koja je meni lično još efektnija od SIN CITYja pošto se Mulcahy opredelio da snima film a ne da pravi pokretni strip. iako Rodriguezovo ostvarenje kao koncept i eksperiment ima značajnu vrednost, sasvim je sigurno da je u rediteljskom smislu taj film otvorio vrata naslovima kao što su 300 i WATCHMEN čiji je kvalitet kao filmova bio ništavan. MALONE je full-blooded film, samosvesni pulp sa duhovitim scenarijem i izuzetno živahnom rediteljskom egzekucijom.

Iako je evidentno da Mulcahy nije raspolagao velikim budžetom, pre svega u domenu scenografije, on je uspeo da sasvim solidno napravi taj melanž dizajna pedesetih (i likova koji žive i ponašaju se kao u pedesetim), a da je globalno reč o savremenom svetu. U toj mešavini artefakata jedne filmske epohe i savremenog sveta, Mulcahy ne može da ide u totalni eksces kao Miller i Rodriguez ali sve to nadoknađuje kroz izuzetno vispren scenario i ekstremno energično realizovanu akciju koja je prepuna najspektakularnijeg krvoprolića.

Mulcahy zaista odavno nije bio ovako inspirisan kad je reč kako o akcionim scenama tako i o celokupnoj inscenaciji filma i reklo bi se da je ovaj skromno budžetirani film video kao neku vrstu prilike za produžetak theatrical renesanse koja se dogodila sa RESIDENT EVIL EXTINCTION. Ipak uprkos Thomasu Janeu, teško je očekivati da će MALONE biti theatrical jer je ipak reč o exploitationu.

Pošto se DTV filmovi mahom skromniji pokušaji da se snime nekakvi rip-offovi aktuelnih filmova, rekao bih da po svojoj doslednoj stripvskoj stilizaciji, a uostalom i po svom stripovskom miljeu koji dosta podseća na Millera, ovaj naslov pretenduje da bude DTV varijanta SIN CITYja.

Thomas Jane je dosta neprimetno skliznuo u sferu DTVa. I u njoj sada radi ipak znatno inovativnije projekte nego što je tipičan DTV koristeći priliku koju nosi B-film kad je reč o slobodi izraza. Sam zaplet malo podseća na PUNISHERa kog je Jane ensleighovoj verziji i rekao bizh da je šteta što taj PUNISHER nije ovako urađen jer da jeste, mislim da bi bio uspešniji i da Jane možda danas ne bi bio u DTVu. Štaviše, MALONE u pojedinim apsektima čak i liči na PUNISHER strip posle Ennisove transformacije.

Poseban vid DTV dostojanstva ovaj film crpi iz toga što je evidentno reč o filmu koji je dobar i koji, što je još važnije, teško da bi mogao da se snimi kao major film.

Uz BLOOD AND BONE, NINE MILES DOWN i THE TOURNAMENT, GIVE 'EM HELL MALONE se pridružuje ovogoišnjoj listi DTV filmova koji su po mnogo čemu bolji od bioskopskih, zaista guraju stvari napred ili ih drže na visokom nivou koji je theatrical film ispustio.

* * * / * * * *

No comments:

Post a Comment