Friday, April 10, 2009

THE RAPTURE

Pogledao sam THE RAPTURE Michaela Tolkina.

Ranije sam još čuo bio o ovom filmu da je interesantan. Međutim, nikako mi nije dolazio na red, i sad kad je došao moram priznati da sam uživao u njemu.

THE RAPTURE je daleko od dobrog filma, on ima masu problema. Međutim, vrlo je interesantan, i na liniji je američkog nezavisnog filma iz pre-Sundance faze kada su ti filmovi još uvek bili na razmeđi arta i repertoarskog filma.

Tolkin je jedan od najinteresantnijih aktivnih holivudskih scenarista, naročito u tom trenutku, setimo da je on posle ovog naslova potpisao Altmanov PLAYER. U ovom scenariju, on vrlo efikasno vodi priču, sve se razvija iz scene u scenu, na neki način struktura je dosta fragmentarna, i to ne u smislu jedinstva radnje nego prosto scene među sobom imaju veći vremenski razmak, a ta neprestana progresija podseća na pozorišni komad, u najboljem smislu.

Štaviše, film je blago stilizovan sa plošnim i interesentnim likovima koji su više tipovi nego karakteri i po svojoj fakturi ovaj scenario više liči na dramu.

Ono što je meni bilo interesantno jeste Tolkinova priča o histeriji o Drugom dolasku koja gomilu oportunista i grešnika ujedinjuje u mističnu zajednicu. Oni su u početku ziloti, da bi kasnije polako unutar te zajednice počeli da gube razum i da se udaljavaju od čistote potrebne kada se drugi dolazak desi.

Tolkin je sjajno uspeo da zarobi taj američki, gotovo racionalni pristup veri, tim bizarnim malim zajednicama, i iako je reč o priči sa elementima fantastike, čak i horora i dosta stilizacije, na neki način RAPTURE je preteča serije BIG LOVE. Iako je RAPTURE drama o misteriju, a BIG LOVE je realistička drama sa bizarnom postavkom o poligamistima u Juti, oseća se sličan odnos likova prema veri.

Upravo interesantnom postavkom likova i priče, Tolkin prevazilazi svoju zaista vrlo rudimentarnu inscenaciju koja biva potisnuta u drugi plan onim što se zbiva u kadru. Ipak, sigurno je da zbog Tolkinove nerazvijene režije ovaj film ne može da se kandiduje za najvišu ocenu. Ipak, pošto mi je bio intrigantan, možda ću ga malo i preceniti.

* * * / * * * *

No comments:

Post a Comment