Monday, April 13, 2009

ENDURING LOVE

Pogledao sam izuzetno interesantan britanski triler ENDURING LOVE Rogera Michella, ekranizaciju popularnog romana Iana McEwana. ENDURING LOVE je nešto potpuno neočekivano od Michella koji se etablirao sa megahitom NOTTING HILL, da bi potom pokušao da snimi star-driven a opet thinking man's film CHANGING LANES, i na kraju se vratio u Britaniju da radi zanimljive, provokativne slipstream projekte.

ENDURING LOVE je snimio između dve saradnje sa Kureishijem, filmova MOTHER i VENUS koji su oba nekonvencionalne ljubavne drame. ENDURING LOVE pak je triler koji ima već akcenat na drami nego na thrillovima, počinje kao priča o krivici da bi se polako transformisao u FATAL ATTRACTION između dvojice muškaraca.

Iako bi se Michellu i scenaristi Joe Penhallu moglo prebaciti da je film na dramatzurškom nivou mogao biti intenzivniji, sasvim je jasno da je ovo pre svega drama pa tek onda triler. Međutim, izvesni elementi ove drame se pretvaraju u potentne trilerske preokrete i daju bizaran ton filmu.

Daniel Craig i Rhys Ifans su sjajni u glavnim ulogama. Craig kao prilično otuđeni savremeni čovek i Ifans kao neko kome evidentno nije dobro a da uz to nije negativac koji u tome uživa nego mu zaista nije dobro. Najslabija karika je Samantha Morton koja između njih dvojice nije do kraja uspela da razjasni svoj karakter.

Međutim, ono što je najjači adut filma je svakako Michellova moćna režija, kadriranje koje je istinski maestralno, pokazuje da za njega nema tajni. Na čisto vizuelnom nivou ENDURING LOVE je nesvakidašnji film iz koga mnogi reditelji imaju štošta da nauče. Zaista, film ovako visoke vizuelne kulture ne samo iza već i ispred kamere se retko viđa.

ENDURING LOVE je film neobične elegancije, i jedna sasvim legitimna interpretacija priče koja je već imala svoj ikonični film. U tom smislu, ENDURING LOVE nije previše svež. U svakom drugom, jeste.

* * * / * * * *

No comments:

Post a Comment