Monday, April 6, 2009

THE GRAVY TRAIN

Pogledao sam THE GRAVY TRAIN Jacka Starretta. Starretta sam zapazio kao vrlo solidnog grindhouse reditelja sa filmovima A SMALL TOWN IN TEXAS, RACE WITH THE DEVIL i pokušajem mejnstrim blaxploitationa sa CLEPOATROM JONES.

THE GRAVY TRAIN mu je od svih ovih možda najkompletniji film, iako moram priznati da i RACE WITH THE DEVIL ima svoje adute, gledan noću na VHSu.

Ovo je film na kome je pod pseudonimom, kao scenarista radio Terry Malick. Ne znam koliki je njegov doprinos tome što je ovaj film vrlo razbarušen, veseo, anarhičan, i transgresivan. Međutim, THE GRAVY TRAIN apsolutno jeste na liniji veselih anarhičnih akcionih komedija tog perioda koje su porodile ceo 80s buddy podžanr, naslova kao što su FREEBIE AND THE BEAN ili BUSTING.

Ono što je glavni adut filma GRAVY TRAIN su karakteri koji su zaista definisani svojim nerealnim ambicijama i svojim apsurdnim doživljajem sveta koji su doneli sa sela u veliki grad. Drugi adut je svakako par sjajnih scena, a naročito finale koje se dešava u zgradi koju uparvo ruše velikom kuglom za rušenje, koje je zaista ingeniozno i nadrasta inače vrlo jasne B-korene ovog filma.

Zbog svoje kompaktnosti, dinamičniosti i energije, GRAVY TRAIN zaslužuje svaku pohvalu. Starrett nije dovoljno vešt reditelj (bio) da snimi klask, ali snimio je jedan solidan B-film koji odlično funkcioniše i danas, što je velika stvar imajući u vidu da je namera u polazu bila da se snimi nešto za jednokratnu upotrebu.

* * * / * * * *

No comments:

Post a Comment