Sunday, April 19, 2009

FIVE MINUTES OF HEAVEN

Pogledao sam FIVE MINUTES OF HEAVEN Olivera Hirschbigela. Reč je o njegovom povratničkom filmu posle neuspele holivudske avanture. INVASION je sigurno najmračniji scenario za odlazak bilo kog evropskog reditelja u Holivud. Ipak, sudeći po filmu FIVE MINUTES OF HEAVEN, Hirschbigel se vratio zreliji iz Holivuda, i čak bih rekao da je sada veštiji kao reditelj nego što je ikada bio.

U tom smislu FIVE MINUTES OF HEAVEN je odlično realizovan "mali" film u maniru BBC filmova, sa minimalističkom pričom o susretu ubice i žrtvinog brata u Svernoj Irskoj i raspletu njihovog dugo očekivanog susreta.

Što se glumaca tiče, uprkos brojnim scenama u kojima se vide kao mladi, film nose Liam Neeson i James Nesbitt. Neeson je odličan, kao i uvek, u dobrom underplayu, dok je Nesbitt dosta agresivan u nesigurnosti i gnevu svog lika.

Hirschbigel u nekoliko navrata kompromituje minimalizam svoje priče, pre svega sa uvođenjem lika ukrajinske imigrantkinje koja radi za TV mrežu koja organizuje susret ove dvojice ljudi. Njen imigrantsi status je znakovit ali mi je potpuno njasna njena funckija osim ukoliko cilj nije bio da na neki način pokaže potpuno neutralnu poziciju ili da recimo celu stvar marinira u nekoj EU političkoj korektnosti.

U svakom slučaju, FIVE MINUTES OF HEAVEN je stidljiv ali ubedljiv Hirschbigelov comeback, i možda čak i najbolji film u njegovoj karijeri.

* * 1/2 / * * * *

No comments:

Post a Comment