Thursday, January 25, 2024

UN METIER SERIEUX

UN METIER SERIEUX Tomasa Liltija je altmanovski isečak iz svakodnevice francuskih prosvetnih radnika.

Tomas Lilti je autor kog zanimaju kolektivi sa kojima se srećemo u svakodnevici, javne službe koje komuniciraju sa populacijom i izazovima svakodnevice ali i socijalno angažovani film generalno.

UN METIER SERIEUX je slika iz života grupe nastavnika u jednoj školi i njihovih privatnih života koji se prepliću sa službom, rada sa đacima gde su oni autoritet koji ima odgovore na sva pitanja i privatnosti gde su upitani kao i svako drugi.

I film nije ništa ni više ni manje od toga, ali je odlično glumljen od strane izvanrednih glumaca među kojima ima i zvezda kao što je Adele Exarchopoulos i Vincente Lacost čiji je lik zapravo taj centralni junak preko kog ulazimo u kolektiv. Ovo je film o ljudima iz kog se naravno nudi šira slika pozicije jedne veoma bitne profesije i oblasti života.

UN METIER SERIEUX nije kao MAJSTORI, MAJSTORI, mada naravno priča ima unutrašnju dinamiku koja vodi ka određenom klimaksu, jer Francuska je melting pot i nisu svi u mentalitetskoj sinhronizovanosti ali jeste nešto na svoj način zanimljivo.

* * * / * * * *

No comments:

Post a Comment