Sunday, January 28, 2024

LE PARFUM VERT

U sklopu pripreme za V-EFFEKT na Megacomovom festivalu francuskog filma prikazan je LE PARFUM VERT Nicolasa Parisera.

Film bi se mogao definisati kao hitchcockovksa kriminalistička komedija u čijem centru je nevino osumnjičeni mladi glumac Comedie Francaise čiji kolega umre od trovanja na sceni i da mu trag za potragu na čijem se kraju nalazi McGuffin i internacionalna zavera.

Mladi glumac se daje u bekstvo i na bazi jedinog traga koji ima a to je kolekcija originalnih strip tabli glavnog negativca pronalazi pomoć i partnerku u liku strip autorke i njih dvoje kreću u potragu preko cele Evrope sve do finala u Magyar Szihaz gde se zavera raspliće u toku izvođenja jednog francuskog klasika.

Nažalost, pozorište, osim direktnog citata iz klimaksa Hitchovog THE MAN WHO KNEW TOO MUCH u samoj završnici, zapravo nema značaju ulogu u filmu, niti glavnom junaku pomaže ili odmaže to što je glumac, jednim delom jer kao deo velikog ansambla francuskog nacionalnog teatra on zapravo i nije javna ličnost u klasičnom smislu.

Tako na kraju, Pariser ni kao reditelj ni kao scenarista nije iskoristio ni teatar ni teatralizam u svom krimiću, ni u nekoj minimalnoj meri što je šteta.

Film je prijatan, ali mlak, i optimalan za one koji imaju izraženu pozitivnu predrasudu prema francuskim filmovima.

* * / * * * *

No comments:

Post a Comment