Saturday, January 20, 2024

SLAYGROUND

Terry Bedford, nekadašnji snimatelj, režirao je film SLAYGROUND po istoimenom romanu Richarda Starka. Scenarista Trevor Preston kog znamo pod Hodgesovom filmu I'LL SLEEP WHEN I'M DEAD umnogome je izmenio Westlakeov rukopis i ovaj film po mnogo čemu i ne možemo smatrati tipičnom ekranizacijom Starka i Parkera.

Peter Coyote igra junaka koji je veoma mlak i nema onu superiornost koja krasi Parkera. Zaplet filma samo po detaljima, po početku filma i delimično po lokaciji završnice podseća na roman, ali transformacija je i čisto žanrovska.

Naime, u romanu Parker se posle neuspele pljačke nađe u bekstvu u letnjem zabavnom parku koji je zimi zatvoren, dočim ovde Parkera progoni opasni, nepobedivi plaćeni ubica zbog deteta koje je izgrom slučaja nastradalo dok je Parkerova ekipa bežala i sada je angažovani da ih likvidira jednog po jednog.

Film je režiran mnogo više kao slasher neko kao krimić. U nekim situacijama, prilično direkno zalazi u horor stilizaciju, recimo u samoj završnici ima jedna maltene ekspresionistička scena tog tipa.

Ovo preusmeravanje filma u drugom smeru je zanimljivo, i nisam to često sretao. Nažalost, Terry Bredford pored atmosfere, zanimljive fotografije i interesantnog žanrovskog zaokreta, ne uspeva da postigne ono osnovno a to je vođenje likova i priče.

SLAYGROUND je film u kom sasvim sigurno ima šta da se vidi i po tome je retko ostvarenje. Nažalost, prava je retkost i to koliko se Bedford nije snašao u vođenju priče unutar jedne naizgled jasne matrice.

* * / * * * *

No comments:

Post a Comment