Tuesday, January 9, 2024

FALCON LAKE

Stripovi Bastiena Vivesa u protekle dve godine dobili su dve uspele ekranizacije koje su režirale glumice. VOLEUSES režirala je Melanie Laurent koja je snimala nešto i pre a FALCON LAKE je napravila Charlotte Le Bon kojoj je ovo celovečernji debi.

FALCON LAKE je prikazan u sekciji Petnaest dana autora u Kanu, i za razliku od VOLEUSES koji Gaumont snimio kao akcionu komediju za najširu publiku i prodao ga Netflixu, FALCON LAKE je kanski učesnik o odrastanju i nosi potpuno drugačiji predznak,

Vives ima heterogene ekranizacije svog rada i FALCON LAKE mnogo više na liniji ranijeg filma POLINA.

Charlotte Le Bon u suštini pravi jednu sirovu priču o odrastanju četrnaestogodišnjeg dečaka koji sa dve godine starijom ćerkom porodičnih prijatelja provodi puno vremena jednog leta i među njima se rađa jedan specifičan odnos vezanosti.

Charlotte Le Bon snima film koji je po temi svakako karakterističan za debitante ali je po rediteljskom postupku vrlo sveden i smiren i bez naglašene potrebe da odmah istog časa pokaže sve što zna, a to je već znak autorske zrelosti. Ne znam tačno koliko se film razlikuje od Vivesovog stripaUNE SOEUR ali Le Bon ga je uz jednog saradnika sama i adaptirala za ekranizaciju.

Do sada smo videli dosta ovakvih priča, ali Le Bon je realizuje kao da ovo sve gledamo prvi put.

* * * / * * * *

No comments:

Post a Comment