Sunday, January 28, 2024

NIGHT SWIM

Bryce McGuire je sa prilično dobrom glumačkom ekipom koju predvode Wyatt Russell i Kerry Condon snimio Blumhouseov horor NIGHT SWIM i potpisao jedno od onih ostvarenja koje je kritika skroz odbacila a meni se veoma dopalo, iako sam svestan da sam možda subjektivan.

Film je jednostavan i sugestivan i to mi se veoma dopalo. Horor aspekt priče se tiče enigmatičnog i na neki način ukletog bazena u jednoj kući iz predgrađa u koju se doseljava porodica bejzbol profesionalca koji je morao da se povuče jer je oboleo od MS.  Radi, terapije on ponovo oživljava inače pokriven i napušten bazen svoje kuće i ubrzo kreću da se dešavaju čudne stvari.

Bazen je sjajan izvor pretnje i Bryce McGuire odlično manipuliše tom istovremenom beskrajnom opasnošću koja u bazenu vreba i time da su oni pravljeni da budu što bezopasniji. To pretnji daje određenu fluidnost (pun intended) i fino kreira "misteriju" oko koje se sve vrti.

NIGHT SWIM je jači u atmosferi i mehanici strave nego što nas odvodi u domen nekog metafizičkog horora. Međutim, sama horor invencija vezana za to zbog čega je bazen opasan jeste sasvim na mestu.

Glumci su izvanredni, scene suspensea su vešto izvedene i film uspeva da sa "malo" pruži "mnogo" iako ovo nije nikakvo foliranje, nikakav art i sl. Ovo je veoma mejnstrim ugođaj svedeno isporučen.

Zašto je naišao na đon kod kritičara zaista ne znam, verovatno su imali nešto drugo što im se više hvalilo u tom trenutku.

* * * / * * * *

No comments:

Post a Comment