Thursday, January 25, 2024

MUZIČKI AUTOMAT

MUZIČKI AUTOMAT je televizijski film snimljen po tekstu Mirjane Buljan koja je pre svega poznata po svojim prevodima literarne klasike ali i po kreativnom radu. Režirao je Branko Pleša za Televiziju Beograd, a zanimljivo je to da se priča odvija na hrvatskom primorju.

U centru pažnje su tri žene u staroj konobi, poznatoj po muzičkom automatu koji je gazdarici ostavio njen muškarac kada je otišao na put s kog se nije vratio. Tu su i jedna već babadevojka koja je postala alkoholičarka kada ju je zaručnik napustio i mlada konobarica koja čeka svog verenika ali ima utisak da će ostati sama kao i ove dve. 

U njihove živote ulaze razni novi muškarci i na razne načine razbijaju uspomenu na ove koji su ih ostavili odnosno doveli tu gde jesu. U tim ulogama zanimljive doprinose daju Vlasta Velisavljević i Aleksandar Berček.

Pleša je u rediteljskom pogledu sveden i precizan, a posebno je zanimljivo u ovom crno-belom televizijskom filmu iz 1971. godine to kako je uspeo da stvori atmosferu blage tenzije koju stvaraju obesni mladići sa jasnim supkulturnim bekgraundom, ne baš Manson Family, ali svakako neprijatna Deca cveća.

U tom smislu zanimljiv je spoj jedne arhetipske mediteranske melanholije i nečeg vrlo savremenog koje provejava kada se pojavi grupa mladih turista.

MUZIČKI AUTOMAT je čehovljevski film stanja, u svakom pogledu jedan prefinjen rad.

No comments:

Post a Comment