Friday, January 5, 2024

COUP!

COUP! je televizijski film o pokušaju puča koji je u Evatorijalnoj Gvineji bogatoj naftom pokušala grupa mahom britanskih bogataša sa jednim iskusnim zemljakom - plaćenikom. Među njima je bio i Mark Thatcher, upadljivo neuspešni potomak Gvozdene Ledi čiji su pokušaja bavljenja biznisom bili uvek praćeni senkom državnih beneficija ili bizarnih neuspeha, kao što je ovaj.

COUP! je žanrovski u suštini komedija jer su svi osnovni protagonisti ove akcije zapravo potpuno nesposobni bogataši koji su možda i tek poluodgovorni za vlastito bogatstvo koji su organizujući puč poželeli da se igraju starih kolonizatora, i onda su završili uhapšeni na jednom aerodromu, pre nego što su uopšte stigli tamo gde je puč trebalo da se odigra.

Neki su groteskniji od drugih, Mark Thatcher nije najgluplji među njima ali je tu negde, a najozbiljnija faca je vojno lice koje igra Jared Harris.

Po scenariju Johna Fortunea, poznatog glumca i komediografa, Simon Cellan Jones je ponovo izveo ono čime dobro vlada a to je dodavanje komedije u žanr trilera, političke drame ili studije karaktera.

COUP! je sam po sebi takva priča da je jako teško prikazati njegove protagoniste kao preterane morone jer prosto njihovi radni rezultati pokazuju da su oni zaista bili takvi. Pa ipak, imajući u vidu da je u vreme nastanka ovog televizijskog filma Mark Thatcher već imao titulu i advokate da sprečavaju njegovo dalje izvrgavanje ruglu, COUP! ide dosta daleko u "obradi" ovih likova.

U vizuelnom pogledu, film vrlo fino evocira atmosferu egzotičnih lokacija na kojima su ove aktivnosti pripremane, od južnoafričkih letnjikovaca i poslovnih zgrada do ruševnih aerodroma.

Dosta nekih "atmosfera" odavde prepoznaćemo kasnije u radu Simona Cellana Jonesa, recimo u THE FAMILY PLAN.

No comments:

Post a Comment