Thursday, May 11, 2023

THE BEST MAN

Luke Wilson je radeći u manjem budžetskom opsegu ali relativno istom obimu, uspeo da napravi karijeru koja nije u senci njegovog poznatijeg brata Owena već je sa njim nekako komplementarna. Luke je bio nekako "nezavisniji" Wilson, skloniji da preuzme sporednu ulogu ili televizijsku seriju Wilson, i izgradio je svoju priču.

Kada je odlučio da se proda za DTV aranžman gde će za malo posla dobiti dosta para, bilo je neumitno da zaliči kako bi iza te odluke mogao da se krije neki potentan žanrovski rad. Shane Dax Taylor je imao priliku da uradi film sa glumcem koji privlači konstruktivniju pažnju od mnogih bivših A-listera, međutim, snimio je ispodprosečni DTV u kom se Luke Wilson potpisuje kao završno ime uvodne špice, maltene kao gost, ali plakat ne laže, on jeste glavni glumac i vodeće lice u ansamblu koje nosi ovaj film.

Dakle, dobili smo novi nivo prevare, ali i razloga zašto bi se od ovoga očekivalo nešto dobro - Wilson krije veličinu svog angažmana, ne u interesu producenta da izgleda veća nego što jeste, nego naprotiv, da izgleda manja nego što jeste. Ovo nije film sa jednim dominantnim glavnim likom, ali da, Wilson jeste primus inter pares.

Film je snimljen sa vrlo skromnim sredstvima, ali ni ona nisu baš toliko mala koliko je snimljen sa vrlo malo veštine. Gotovo je neverovatno da producenti nisu imali nerv da iskoriste ovakav iskorak u podeli kakav im se otvorio sa Luke Wilsonom. Da se razumemo, ima presedana za sve ovo - setimo se Johna Cusacka, nije Wilson prvi lik sa indie vajbom i mejdžor prošlošću da završi ovako - ali Cusackove rane role jesu bile u ambicioznijim DTV naslovima.

Ovo je ipak druga/ treća liga aktuelnog DTVa a Wilson, iako ne deluje nezainteresovano, a to je možda najporaznije, ne uspeva da iznese neku energiju na ekran kad god se na njemu pojavi, a to dobri glumci na DTV rade.

Gotovo apsurdno deluje činjenica da je ovaj film na neki način relativno brzo izvedeni rip-off SHOTGUN WEDDINGa a da je Luke Wilson sasvim lako mogao biti lead u tom "većem" filmu koji se ovde kao kanibalizuje što je posebno nadrealno.

Besmisleno je reći za ovaj film da je promašaj i ne bi bilo skroz adekvatno. Ovo je više jedan neobjašnjiv događaj u Wilsonovoj nimalo neozbiljnoj karijeri.

No comments:

Post a Comment