Thursday, May 18, 2023

SE UPP FOR JONSSONLIGAN

Tomas Alfredson je posle SNOWMANa kao teškog promašaja ako se uzmu u obzir očekivanja i rezultati, otišao u Švedsku i snimio SE UPP FOR JONSSONLIGAN, još jedan film u dansko-švedskom serijalu komedija za celu porodicu o "lopovskoj" porodici Jonsson.

Naravno, ovo nije u najčistijem smislu populistička komedija jer JONSSONLIGAN ima reputaciju kao multimedijska franšiza i smatra se značajnim delom skandinavske kulture. Otud, Alfredson ima sličnu situaciju kao Harlin koji je snimio treći deo gross out serijala tokom svog povratka u domovinu, ali ipak on uvek miže da kaže da snima nešto što je deo tradicije.

Pritom, Alfredson je ako se setimo krenuo baš sa porodičnim filmovima, i edgy komedijom. Dakle, on je krenuo sa nečim drugačijim od onoga sa čime je postigao uspeh. Na neki način, veoma je moguće da je on zapravo možda išao putem svog brata Daniela koji je rutiner koji nikada nije dostigao status autora, ali mu se onda desio uspeh i snimio je za redom dva izuzetna filma. Onda je onaj koji je profilisan za najveći mogući blokbaster bio žestok promašaj i zvezda mu je neprirodno brzo potamnela.

Ipak, povratak u Švedsku na populistički film je radikalna odluka. No, kažem ovo je projekat sa reputacijom u izvesnom pogledu i može se nekako legitimisati.

Nažalost, film je snimio reditelj koji je izgubio sluh za ovu vrstu populizma. Alfredson je ovo izveo tehnički kompetentno, nije mu solidan budžet dat ulazud, ali ono što ovom filmu pre svega treba a to su šarmantni likovi, humorističke situacije i vesela atmosfera, naprosto ne uspeva da proizvede.

Ono što dobijamo je skupa telesina jednog blokbastera u pokušaju gde se ono "najtaninije" koje često uzimamo zdravo za gotovo nije desilo, u kom je tehnička pedantnost data umesto duha.

* 1/2 / * * * *

No comments:

Post a Comment